Şcolile vor primi în acest an mai mulţi bani de la bugetul de stat

De la 1 ianuarie anul curent, şcolile vor primi mai mulţi bani de la stat. Guvernul a majorat componentele în baza cărora se face finanţarea instituţiilor de învăţământ – costul per elev şi normativul pe şcoală. Astfel, suma alocată per elev a crescut până la 8771 lei, cu 1842 de lei mai mult comparativ cu anul 2014. În acelaşi timp, mărimea normativului per instituţie a crescut cu circa 30 de mii de lei, constituind 428,9 de mii de lei, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.

Solicitată de IPN, şefa Direcţiei generale educaţie, tinere şi sport a municipiului Chişinău, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, a declarat că, în pofida majorării finanţării de la stat, cheltuielile sunt mult mai mari. În instituţiile şcolare din municipiul Chişinău sunt multe clase cu profil, care nu cad sub formula de finanţarea de la bugetul de stat, de aceea sunt prevăzute alocări suplimentare din bugetul municipal.

„Pentru activităţile noastre nu ne ajung 91 de milioane de lei pentru a asigura funcţionalitatea claselor cu profil, alimentaţia elevilor, unde suplimentăm, şi la statele de personal, unde tot mai suplimentăm. Totodată, sunt şi grupele cu regim semi-intern (pentru copiii din clasele primare care rămân la şcoală după finalizarea orelor), care nu intră la finanţare în formula respectivă. De aceea, nu ne ajung finanţările de la stat şi ni se alocă încă de la bugetul municipal”, a spus şefa Direcţiei educaţie.

„Solicitările din partea părinţilor pentru deschiderea grupelor cu regim semi-intern sunt foarte multe, dar ele nu se regăsesc deloc în formula de finanţare. Ideea este că aceste grupe nu sunt obligatorii. Dacă administraţia locală are bani, poate să le susţină”, a explicat Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb.

Şefa Direcţiei educaţie a mai spus că, în contextul unui buget municipal auster, în a doua jumătate a anului de învăţământ s-ar putea ca managerii instituţiilor de să revadă programele de studii pentru a optimiza cheltuielile.

Din ianuarie 2013, toate instituţiile de învăţământ general sunt finanţate după o nouă formulă – şcolile primesc resurse de la stat în funcţie de numărul de elevi. Astfel, la sfârşitul anului 2014, circa 72 % din şcolile din ţară (929 din 1283) activau în condiţii de autogestiune. Celelalte şcoli sunt finanţate prin intermediul direcţiilor raionale/municipale de învăţământ. În municipiul Chişinău doar 23% dintre instituţii îşi gestionează bugetul în mod independent.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.