Școlile pot participa la un program de reabilitare și construcție a blocurilor sanitare

Școlile primare, gimnaziile și liceele pot depune cereri de proiecte pentru renovarea sau construcția blocurilor sanitare. În urma concursului, vor fi selectate 100 de instituții care vor beneficia de suport complet pentru îmbunătățirea condițiilor de asigurare cu apă și sanitație. Data-limită pentru depunerea cererilor este 31 octombrie 2023. Inițiativa a fost lansată de Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu UNICEF Moldova, transmite IPN.

Pentru a participa la concurs, managerii instituțiilor trebuie să completeze un formular. „Dreptul la apă și sanitație se află în centrul mandatului UNICEF. Programele UNICEF de reabilitare a blocurilor sanitare în școli, care acoperă peste 90 de țări și ajung în medie la 3 milioane de copii anual, sunt esențiale pentru a ne asigura că fiecare copil are oportunitatea pentru o educație mai sănătoasă și mai demnă. Credem că accesul la apă și sanitație nu este un privilegiu, ci un drept fundamental pentru fiecare copil”, a menționat Maha Damaj, reprezentantă de țară UNICEF în Moldova.

Ministerul Educației și Cercetării a precizat că, la începutul anului curent, în 178 de instituții de învățământ se atestau probleme privind accesul la apă și sanitație. Dintre acestea, în 60 de școli, gimnazii și licee sunt actualmente în derulare proiecte de construcție sau renovare capitală a blocurilor sanitare. În 25 de instituții renovarea se face cu resurse alocate de la bugetul de stat,  șapte instituții beneficiază de sprijinul UNICEF, iar 28 – de susținerea consiliilor raionale și a altor parteneri de dezvoltare. Toate aceste proiecte vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2023. Alte 118 instituții de învățământ vor beneficia de investiții în anul 2024 din partea UNICEF și a Băncii Mondiale, în sumă totală de 143 de milioane de lei. Bugetul total care va fi alocat pentru renovarea sau construcția blocurilor sanitare în instituțiile de învățământ general se ridică la circa 85 de milioane lei. Programul este realizat cu suportul Ministerului Federal German pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, prin intermediul Băncii germane Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.