Douăzeci de instituții publice: școli, grădinițe și spitale din Chișinău vor fi reabilitate anul viitor ca să devină mai eficiente din punct de vedere energetic. Într-o conferință de presă la IPN, directorul proiectului, expertul în energetică Sergiu Ungureanu, a menționat că bugetul este de 25 de milioane de euro, iar lucrările se planifică să fie încheiate până la sfârșitul anului viitor. Până în vară, în jumătate dintre instituțiile date vor fi realizate lucrări de izolare termică, vor fi schimbate ferestrele și sistemele de iluminare.
Sergiu Ungureanu a menționat că în Moldova majoritatea clădirilor nu sunt eficiente energetic, cele mai mari pierderi de energie fiind în sectorul rezidențial. Acest lucru se întâmplă din cauza clădirilor învechite și lipsei totale de investiții în îmbunătățirea infrastructurii și în izolarea termică. Din cauza costurilor ridicate, în grădinițe, școli și spitalele deseori se scade temperatura și capacitatea de ventilare a spațiilor pentru a economisi energia. Sergiu Ungureanu a mai spus că măsurile de eficientizare energetică sunt necesare deoarece prin acestea se vor reduce pierderile de căldură, va fi diminuat consumul de energie electrică și, ca rezultat, costurile pentru aceste servicii pot fi reduse cu până la 30-40%. „Prima etapă a proiectului vizează clădiri de importanță municipală: grădinițe, școli și cele două mari spitale ale orașului, Spitalul „Sfânta Treime” și Spitalul municipal pentru copii „Vitalie Ignatenco”, a menționat directorul proiectului.
Mihail Iurcu, directorul tehnic al Spitalului municipal „Sfânta Treime”, a menționat că clădirea instituției medicale are peste 40 de ani, rețelele termice fiind încă din perioada sovietică. Atât pacienții, cât și personalul medical au de suferit iarna din cauza pierderilor de căldură. Îmbunătățirea eficienței energetice nu numai că va economisi fonduri semnificative din bugetul municipal, ci va spori și confortul pentru pacienți și personalul spitalului.
Vera Balanel, directoarea Liceului Vasile Vasilache, a afirmat că jumătate din școală a fost deja reabilitată din punct de vedere energetic și acolo unde au fost făcute aceste lucrări este cald, iar în două clase a fost schimbat sistemul de iluminare pe unul eficient energetic și consumul de energie electrică s-a redus în jumătate. În cealaltă jumătate din școală este frig iarna. Când sunt temperaturi foarte joase, elevii sunt nevoiți să înlocuiască orele de sport din sală cu alte activități în clase, cum ar fi șahul, deoarece în sala de sport temperatura maximă este de 14 grade și în aceste condiții este imposibil să fie realizate orele de sport. Directoarea susține că în școală nu este nici apă caldă, iar vesela este spălată cu apă încălzită la un boiler electric, care consumă foarte multă energie electrică.
Mihai Brăguța, expert în sisteme energetice, a menționat că în urma auditului tehnic la instituțiile selectate s-a constatat că sistemele de încălzire necesită a fi renovate, altele înlocuite deoarece nu sunt dotate cu sistem de reglare a temperaturii în încăperi și multe din obiective nici nu au puncte termice. Actualele sisteme de încălzire, când afară temperaturile sunt negative, nu reușesc să asigure un confort termic deoarece cea mai mare parte din căldură se pierde.
Proiectul Eficiența Energetică în municipiul Chișinău este finanțat de BERD și BEI. În viitorul apropiat vor fi elaborate calcule și rapoarte privind activitatea desfășurată și măsurile propuse privind eficiența energetică, care vor fi trimise Comisiei pentru locuințe și servicii comunale a Consiliului municipal Chișinău, precum și experților BERD pentru a verifica și a oferi recomandări.