Școala de vară pentru tineret Eco-Tiras Nistru-2022

Cea de-a XIV-a Școală de Vară a Tinerilor „Nistru-2022” a fost organizată de Asociația Internațională a Păstrătorilor Râului „Eco-Tiras” în perioada 8-17 iulie 2022 in satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari, pe malul stang al Nistrului. La care, au participat 70 de tineri (15-21 de ani), cu o reprezentare egală a malului stâng și drept. Scopul școlii de vară, a fost obţinerea de către participanţi a  cunoștințelor relevante în ceea ce priveşte  starea fluviului Nistru și a bazinului acestuia, o atenție deosebită fiind acordată problemelor de poluare, atât a Nistrului, cât și a Mării Negre. Participanții au fost dotaţi cu un portofoliu de cunoştinţe relevante în ceea ce ţine de problemele cu care se confruntă Nistrul și locuitorii bazinului său - schimbări climatice, impactul hidroconstrucțiilor, poluare din apele uzate municipale, produse ale eroziunii malurilor și acvatice din bazinul hidrografic, precum și deșeuri de plastic. Au fost studiate metode de evaluare a eroziunii și poluării. Experții școlii de vară, au vorbit despre procesele asociate cu implementarea planurilor de management integrat al resurselor de apă pentru raioanele din bazinul Nistrului. La fel, participanții  au organizat o salubrizare pe malurile fluviului. O atenție deosebită a fost acordată participării publicului la adoptarea deciziilor importante în domeniul mediului. Subiect de discuție, fiind aleasă propunerea legislativă nr. 174, înregistrată în Parlamentul Republicii Moldova  la 10 mai 2022, care  va fi discutată în curând de guvern și parlament. Participanții au efectuat o analiză independentă a acestei propuneri și au evaluat-o în cadrul audierilor publice organizate. Pe baza rezultatelor audierilor ,a fost elaborat un aviz, care a fost semnat de participanții școlii de vară și transmis autorităților publice centrale. Evenimentul a susținut și crearea relațiilor de prietenie dintre tineret din malurile stâng și drept ale Nistrului.

A XIV-a Școală de Vară a Tinerilor „Nistru-2022” a fost susținută financiar de proiectul BSB963 al Programului Operațional Marea Neagră a UE, Programul PNUD Moldova de Consolidare a Încrederii în cadrul proiectului „Platforma de Mediu” (ambele cu suportul financiar al UE) și proiectul Agenției Germane de Mediu „CapaMol” , prin intermediul Institutului Independent pentru probleme de mediu (Berlin).


*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.