Școala de toamnă „Dialogul dintre tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului pentru edificarea culturii europene a memoriei și promovarea valorilor democratice. Implementarea bunelor practici între Lituania și Moldova”

Comunicat de presă

Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria, cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania, în perioada 1-3 noiembrie 2023, a organizat Școala de toamnă „Dialogul dintre tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului pentru edificarea culturii europene a memoriei și promovarea valorilor democratice. Implementarea bunelor practici între Lituania și Moldova”.

Prin activitățile desfășurate în cadrul Școlii de toamnă, prelegeri, mese rotunde, studii de caz și studii de teren, a fost creată o platformă de comunicare pentru tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului, fiind abordate probleme de istorie a regimurilor totalitare și consecințele acestora asupra societăților de astăzi.

În mod special, s-a acordat atenție memoriei și locurilor memoriei legate de trecutul totalitar sovietic în contextul proceselor și eforturilor de democratizare și de constituire în Republica Moldova a unei culturi europene a memoriei.

Participanții Școlii de toamnă au efectuat studii de teren la Tiraspol, pe locul cunoscut ca Bastionul „Vladimir”, unde în anii precedenți au fost descoperite gropile de execuții în masă, din perioada Marii Terori (1937-1938). La fel, au vizitat Cetatea Tighina, Monumentul „Victimelor Holocaustului” din această localitate și Complexul Memorial „Capul de pod Șerpeni”.

Virgiliu Birladeanu, dr., associate professor
Head of the Section Contemporary History
Institute of History, MSU


Cell: +373 691-64-664 (MD)
       +40 741778697 (RO)

      

      

      


*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.