Schimbările climatice vor avea un impact considerabil asupra sectorului agrar din Moldova

În majoritatea ţărilor de tipul Moldovei riscurile aferente schimbărilor climatice reprezintă o problemă imediată şi fundamentală, deoarece existenţa majorităţii populaţiei rurale depinde , direct sau indirect, de agricultură , se menţionează în publicaţia Băncii Mondiale „Reducerea vulnerabilităţii sistemelor agrare din Moldova faţă de schimbările climatice”. Studiul prezice că schimbările climatice vor exercita un impact considerabil asupra sectorului agrar din Moldova, transmite IPN.

William Sutton, autorul raportului şi economistul agrar principal al Băncii Mondiale, a constatat că preponderent vor fi afectate păturile sărace din mediul rural, fapt determinat de dependenţa mai mare a acestora de agricultură, capacitatea relativ mai redusă de a se adapta şi proporţia mai mare a veniturilor pe care aceştia o cheltuiesc pe alimente.

Potrivit raportului, în următorii 40 de ani schimbările climatice în Moldova se vor intensifica. Va fi înregistrată o încălzire generală de circa 2 grade Celsius, comparativ cu creşterea temperaturilor din ultimii 50 de ani, precipitaţiile devenind mai diverse. Către mijlocul secolului valorile termice s-ar putea majora vara cu circa 7 grade Celsius în regiunile de sud ale Moldovei. „Producătorii agricoli din Moldova nu sunt corespunzător adaptaţi la climatul actual. Acest efect este uneori numit “deficit de adaptare”, care în Moldova ia proporţii mari”, menţionează raportul Băncii Mondiale.

Autorii raportului au prognozat o viitoare micşorare considerabilă a debitului acvatic în bazinul fluviilor Răut şi Nistru, ceea ce va determina un deficit de apă disponibilă pentru irigarea culturilor. Drept rezultat, efectul cumulativ al schimbărilor climatice s-ar putea solda pentru producătorii agricoli cu pierderi între 10 şi 30 la sută din recoltele de porumb, grâu, lucernă şi legume. Recoltele de fructe şi struguri vor fi afectate într-o măsură mai mică, însă oricum sunt prognozate pierderi, dacă nu vor fi aplicate careva măsuri de adaptare.

William Sutton a mai menţionat că, în acelaşi timp, schimbările climatice ar putea crea şi oportunităţi. Creşterea temperaturilor ar putea prelungi sezonul de cultivare a culturilor agricole, iar sporirea concentraţiei de bioxid de carbon ar putea favoriza creşterea plantelor, în timp ce schimbările climatice ar putea determina în unele regiuni precipitaţii abundente şi o disponibilitate mai mare a resurselor acvatice.

Potrivit publicaţiei date, riscurile pe care le prezintă schimbările climatice pentru agricultura din Moldova nu pot fi gestionate efectiv, la fel cum nu se va putea profita eficient de pe urma oportunităţilor create, dacă nu va fi elaborat un plan clar de modificare a politicilor agrare pentru a face faţă schimbărilor climatice, dacă nu vor fi fortificate capacităţile principalelor instituţii agrare şi dacă nu vor fi efectuate investiţiile necesare în infrastructură, serviciile de susţinere şi perfecţionarea exploataţiilor agricole.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.