Practica ratelor și comisioanelor exagerate, dar și a informării neadecvate a consumatorilor despre costurile totale ale unui credit trebuie să înceteze. Despre aceasta a menționat viceguvernatorul BNM, Constantin Șchendra, într-un interviu pentru IPN.
Potrivit viceguvernatorului, deciziile trebuie să devină mai transparente și sigure pentru consumatori, iar portofoliile de creditare – mai calitative. Începând cu 1 iulie 2023, tot ce ține de creditare, precum și de domeniul asigurărilor trece în supravegherea băncii centrale. Astfel, în mai puțin de trei luni, acestea nu vor mai fi în gestiunea Comisiei Naționale a Pieței Financiare, cum este acum.
Într-un interviu în care a descris pregătirile transferului, Constantin Șchendra a spus că Banca Națională va aplica în supravegherea noilor domenii aceleași abordări ca și în cazul supravegherii băncilor, unde BNM a reușit să genereze schimbări semnificative în ultimii ani. „Vom avea grijă ca toate instrumentele macroprudențiale sau de creditare responsabilă să funcționeze adecvat”, a declarat viceguvernatorul BNM.
Totodată, Constantin Șchendra a estimat drept „limitat” riscul actual de supraîndatorare, lucru care s-a obținut după limitarea dobânzilor și comisioanelor aplicate de organizațiile de creditare nebancară și stabilirea în legislație a unor criterii clare privind bonitatea debitorilor.
În sectorul asigurărilor scopul BNM va fi, potrivit lui Constantin Șchendra, asigurarea stabilității sistemului și neadmiterea influențelor negative asupra administrării și dezvoltării entităților de asigurări.
„Întrucât acționarii joacă un rol-cheie în setarea arhitecturii guvernanței corporative sănătoase a entității de asigurare sau reasigurare, precum și în susținerea acesteia în momente dificile, asigurarea transparenței structurii și calității acționariatului este crucială pentru atingerea acestor obiective”, a mai declarat viceguvernatorul BNM.