De la 1 ianuarie, migranţii, inclusiv cetăţenii Republicii Moldova, au dreptul să stea în Federaţia Rusă, fără intenţia de a munci în acest stat, timp de 90 de zile cumulativ pe parcursul a 6 luni. În cazul în care vor încălca regulile de şedere, riscă interdicţie de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse pe o perioadă de 3-4 ani.
În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, preşedintele Congresului diasporelor moldoveneşti în Federaţia Rusă, Alexandr Kalinin, a îndemnat cetăţenii moldoveni care vor să muncească în Federaţia Rusă să indice la frontieră scopul aflării în această ţară, pentru a evita deportarea. Dacă vor să muncească, cetăţenii trebuie să-şi procure patentă de activitate, care le va permite să se afle în Rusia timp de un an, fără limitări de intrare sau ieşire din ţară.
Patenta poate fi procurată la toate agenţiile teritoriale ale Serviciului Federal de Migraţie (FMS), iar costul acesteia variază între 2500 şi 2600 de ruble (în jur de 1000 de lei), în funcţie de regiune. După procurarea patentei, angajaţii în câmpul muncii vor trebui să achite lunar la bancă impozit în mărime de 1000 de ruble (400 de lei). Alexandr Kalinin le recomandă migranţilor să nu achite anticipat impozitul pentru un an, ca să evite tot felul de speculaţii. Cel mai indicat este să facă plăţile lunar sau trimestrial.
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a propus Adunării Federale introducerea unui nou sistem de patente. Acest sistem prevede că şi persoanele juridice, şi întreprinzătorii individuali vor avea posibilitatea de a angaja un lucrător străin în bază de patentă. Până acum acest lucru era valabil doar pentru persoanele fizice. Potrivit preşedintelui Congresului diasporelor moldoveneşti în Federaţia Rusă, modificările propuse vor majora semnificativ preţul patentelor, însă în opinia sa, mecanismul creat va elimina schemele corupte de eliberare a patentelor şi a permiselor de muncă.
Alexandr Kalinin a mai comunicat că au fost operate modificări şi în legislaţia penală, fiind introduse sancţiuni pentru migranţii care încalcă perioada de şedere pe teritoriul Federaţiei Ruse. Pedeapsa pe care o riscă este amendă de 10 mii de dolari şi detenţie de la 3 la 4 ani.
Alexandr Kalinin a subliniat că, potrivit datelor furnizate de către Serviciul Federal de Migraţie, peste 550 de mii de moldoveni se află pe teritoriul Federaţiei Ruse, 228 de mii din care riscă să fie sancţionaţi pentru aflare ilegală pe teritoriul statului rus.
În anul 2013, cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în Federaţia Rusă au obţinut 36,8 mii de patente şi 33,5 mii de permise de muncă.