„Niciun alt politician din Republica Moldova nu și-a schimbat orientarea și prioritățile politice atât de des și cu o amplitudine de la un pol opus la altul. De fapt, el mai are șansă revenirii în punctul din care pornise în 2005, exemplul premierului Chicu fiindu-i călăuză în acest sens”...
---
Jocul de-a șahul politic
Președintele Igor Dodon are fler politic, reușind să-și schimbe viziunile și orientarea politică la timpul potrivit, în funcție de conjunctură. Nu ar fi nimic ce să i se reproșeze, dacă manevrele lui politice nu ar ține țara în incertitudine și nu ar contrazice angajamentele, asumate solemn în programul său electoral. Una dintre principalele promisiuni ale lui Igor Dodon - inițierea referendumului „privind vectorul de politică externă a Republicii Moldova”, a fost dată uitării, deși realizarea ei avea menirea să traducă în viață principala sarcină a programului politic al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) – scoaterea Republicii Moldova de sub “guvernarea din exterior”, în care „toate deciziile de politică internă se adoptă sub controlul neobosit al Bruxellesului”. Acum 4 ani, lucrurile păreau foarte clare pentru susținătorii și oponenții șefului statului și ai PSRM – urmă să aibă loc schimbarea vectorului integrării europene cu cel al integrării eurasiatice.
Dar s-a schimbat conjunctura, iar împreună cu ea, în februarie 2019, s-au schimbat și prioritățile. Șeful statului a renunțat la vectorul integrării eurasiatice în favoarea unei politici externe echilibrate. Această schimbare a orientării ne-a fost anunțată de o manieră, oarecum, neutră și chiar încurajatoare. Opiniei publice locale și internaționale i-a fost prezentat un proiect nou, dar de fapt foarte vechi, de reglementare transnistreană, având la bază federalizarea Republicii Moldova. Proiectul federalist urma să fie realizat într-un context regional configurat de o politică externă echilibrată a Republicii Moldova, pentru a fi susținută de actorii externi implicați în proiect. Abia câteva luni mai târziu, în iunie 2019, am înțeles exact la ce se rezuma proiectul federalist. Una dintre întâlnirile șeful statului cu coordonatorul guvernării de atunci, Vlad Plahotniuc, a fost dedicată special proiectului federalist, urmând ca prevederile acestuia să fie adaptate la interesele Federației Ruse. Coordonatorul avea propriile interese – să-și rezolve problemele personale în relațiile cu Rusia, a cărei cetățean este, în schimbul acceptării proiectului federalist. Finalul istorii îl cunoaștem. Președintele Dodon ne-a explicat că, de fapt, a jucat șah politic, făcându-i șah-mat coordonatorului, ultimul văzându-se învins și nevoit să fugă din țară. În consecință, proiectul federalist a rămas în suspans, iar președintele Dodon s-a pomenit promotor al politicii externe echilibrate, fără efecte pentru proiectul federalist. Interesantă partidă de șah politic! Rocada pe care o realiza șeful statului se rezuma la consolidarea dependenței Republicii Moldova de Federația Rusă prin federalizare țării și nu prin aderarea la fragila Uniune Eurasiatică.
Traseul politic sinuos al șefului statului
Exemplul de mai sus ilustrează cât de predispus spre manevre riscante este șeful statului. Este adevărat că acestea i-au adus succese politice personale în țară, dar a blocat relațiile normale ale țării cu vecinii. Este important că manevrele politice ale șefului statului au început cu un act de traseism politic, fenomen pe care actualmente îl condamnă cu vehemență. În noiembrie 2011 deputatul Igor Dodon a părăsit fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), preluând conducerea PSRM. Pretextul pentru acea acțiune a fost, inclusiv, dezacordul față de politica revizionistă a PCRM, îndreptată spre integrarea Republicii Moldova în structurile CSI. Ulterior, a urmat un șir de acțiuni memorabile ale lui Igor Dodon și PSRM, care se rezumă la:
- 2011 – fundamentarea imposibilități aderării la Uniunea Vamală (UV) Rusia-Belarus-Kazahstan, pe motiv că Republica Moldova nu are hotare comune cu acesta structură;
- 2012 – susținerea Alianței pentru Integrare Europeană în procesul alegerii lui Nicolae Timofti în funcția de șef al statului, pe motivul menținerii stabilității politice, amenințată de revenirea la guvernare a PCRM în cazul eșuării alegerii șefului statului;
- 2013 – adoptarea noului Program politic al PSRM cu genericul DRUMUL NOSTRU ESTE ALĂTURI DE RUSIA, BELARUS ȘI KAZAHSTAN! (pag.6), în pofida argumentării precedente a lipsei hotarului comun cu uniunea vamală a celor trei state;
- 2014 – susținerea anexării Crimeii de către Federația Rusă, răsplătită de președintele Putin prin susținerea fără echivoc a PSRM (vezi principalul afiș electoral) la alegerile parlamentare din noiembrie, și soldată cu preluarea celei mai mari părți a electoratului PCRM de către PSRM;
- 2018 – anunțarea elaborării unui plan strategic al reformelor în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care nu se înscrie în vreo stratagemă, dar reflectă amplitudinea rătăcirilor politice ale șefului statului;
- 2019 – elaborarea conceptului de politica externă echilibrată în cadrul așa zisului “Pachet comprehensiv pentru Moldova”, referitor la reglementarea transnistreană.
Cele expuse mai sus reflectă suficient de amplu caracterul sinuos al traseului politic al președintelui Igor Dodon, compromisurile pe care le-a făcut pentru a se agăța de putere și a o menține.
Impactul rătăcirilor șefului statului asupra priorităților guvernamentale
Politica oscilantă a șefului se răsfrânge și asupra Guvernului, învestit cu suportul PSRM în noiembrie 2019. Sub povara crizei epidemice și economice, provocate de COVID-19, premierul Ion Chicu a dat publicității, în mai 2020, propria viziune privind necesitatea reformării radicale a Republicii Moldova, identificând 5 priorități majore și presante: 1) reforma justiției și a sistemul organelor de drept; 2) reforma educației, în special a învățământului profesional-tehnic și celui universitar; 3) consolidarea economiei și a finanțelor publice; 4) consolidarea sectorului agrar, zootehnic și a industriei de prelucrare; 5) reforma administrativ-teritorială. Culmea este că premierul Chicu vede soluționarea acestor probleme în contextul apropierii de Uniunea Europeană, considerând că Republic Moldova într-un final trebuie să adere la această comunitate.
Curios, dar prioritățile premierului Chicu coincid în totalitate cu cele ale opoziției pro-europene, venind în contradicție directă cu unele scopuri declarate ale PSRM. Este vorba, în primul rând, despre reformarea organizării administrative a teritoriului țării, a cărei concept a fost deja elaborat de către Guvern. Urgentarea reformei respective este motivată de necesitatea depășirii fărâmițării administrative excesive a teritoriului, care toacă sute de milioane de lei aiurea și face imposibilă asigurării autonomiei financiare la nivel local.
Concluzii
Comportamentul politic sinuos al președintelui Dodon produce confuzii. Politica externă echilibrată este lipsită de substanță, odată ce nu poate fi aplicată la realizarea proiectului federalist. Ultimul este irealizabil în conjunctura regională existentă, marcată de anexarea Crimeii și a războiului din Donbass. Această concluzie este susținută de noile priorități, anunțate de Guvernul lui Ion Chicu, care țintește fără echivoc în realizarea proiectului integrării europene.
Normalitatea și stabilitatea politică s-ar putea instaura temeinic în țară, dacă Republicii Moldova i s-ar imprima un parcurs stabil de dezvoltare pe făgașul integrării europene, așa cum s-a întâmplat când toate partidele parlamentare, toți cei 101 deputații au semnat, la 24 martie 2005, Declarația Parlamentului Republicii Moldova cu privire la realizarea obiectivelor integrării europene. A fost singura situația de instaurare a consensului politic în țară, care a durat, din păcate, doar 4 ani. Atunci au fost atrase cele mai multe investiții străine, iar Igor Dodon tocmai fusese cooptat în conducerea de vârf a țării, fiind implicat direct în realizarea obiectivelor integrării europene, în calitate de viceministru, iar ulterior ministru al economiei.
Caracterul oscilant, conjuncturist, al politicilor președintelui Dodon, subminează credibilitatea întregii clase politice, făcând imposibile eventualele parteneriate temeinice în vederea promovării unor proiecte politice coerente în interesul dezvoltării Republicii Moldova. Niciun alt politician din Republica Moldova nu și-a schimbat orientarea și prioritățile politice atât de des și cu o amplitudine de la un pol opus la altul. De fapt, el mai are șansă revenirii în punctul din care pornise în 2005, exemplul premierului Chicu fiindu-i călăuză în acest sens.
Victor Pelin pentru IPN
Victor Pelin
Vezi și:
- Candidatul unic, oleacă independent… Op-Ed de Victor Pelin
- Perspectivele bătăliei blocului Pobeda. Op-Ed de Victor Pelin
- Desfășurarea recensământului 2024. Op-Ed de Victor Pelin
- Sindromul amneziei prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Impactul stabilirii datei alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Gorilele comuno-socialiste împotriva Victoriei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a patra încercare de revenire în politică a ex-premierului Vasile Tarlev. Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua victoriei asupra fascismului pe fundalul reanimării acestuia. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre referendumul constituțional. Op-Ed de Victor Pelin
- Manipulare prin omisiune și mutarea accentelor. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri despre aniversarea a 15-a a evenimentelor din 7-8 aprilie 2009... Op-Ed de Victor Pelin
- Inflație de referendumuri. Op-Ed de Victor Pelin
- Gânduri generate de actul terorist de la Moscova. Op-Ed de Victor Pelin
- Intriga alegerilor prezidențiale din Rusia. Op-Ed de Victor Pelin
- Guțul a eclipsat-o pe Vlah? Op-Ed de Victor Pelin
- De ce platforma Irinei Vlah riscă să nu se bucure de susținere? Op-Ed de Victor Pelin
- Miza alegerilor prezidențiale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul coloanei a V-a și reacția societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Consecințele conferinței de la Yalta: eliberatori vs. ocupanți. Op-Ed de Victor Pelin
- Mostră de plagiat și manipulare prin omisiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine totuși a câștigat alegerile? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre autorul transformării utopiei în antiutopie. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre antisemitismul de stat... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre miracole și sărbătorile de iarnă... Op-Ed de Victor Pelin
- Cel mai îndelungat război al imperialismului sovietic. Op-Ed de Victor Pelin
- Originea cultului denunțurilor și turnătorilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Basmul taurului alb nu e cel mai plictisitor... Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea basarabenilor... Op-Ed de Victor Pelin
- Reanimarea reflexelor propagandistice. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre date memorabile și promisiuni neonorate... Op-Ed de Victor Pelin
- Pierderea și reafirmarea identității... Op-Ed de Victor Pelin
- În pragul veșniciei... Op-Ed de Victor Pelin
- Interpretarea sondajelor de către politicieni. Op-Ed de Victor Pelin
- Glorificarea victoriei sovieto-naziste. Op-Ed de Victor Pelin
- Alegerea impusă de două evenimente simbolice. Op-Ed de Victor Pelin
- Mulți chemați puțini aleși... Op-Ed de Victor Pelin
- Amenințări și intimidări de Ziua Independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Imposibilitatea comunismului cu față umană. Op-Ed de Victor Pelin
- Cea de a doua încercarea de a intra în același râu. Op-Ed de Victor Pelin
- Criza găgăuză – revelator al decăderii morale. Op-Ed de Victor Pelin
- Inaugurarea guvernatoarei Plaiului de vis... Op-Ed de Victor Pelin
- Cartagina trebuie distrusă! Op-Ed de Victor Pelin
- Asul de ghindă și resuscitarea poveștii de succes. Op-Ed de Victor Pelin
- Forțarea ușilor deschise... Op-Ed de Victor Pelin
- Operațiunea militară specială civilă. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea hotărârii Curții Constituționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Preludiu electoral... Op-Ed de Victor Pelin
- Plaiul de vis al aventurierilor politici... Op-Ed de Victor Pelin
- Cui pe cui se scoate? Op-Ed de Victor Pelin
- Ultima ratio. Op-Ed de Victor Pelin
- Iarmarocul generozității comuno-socialiste. Op-Ed de Victor Pelin
- Fără MIR, pentru pace între națiuni, împotriva agresiunii... Op-Ed de Victor Pelin
- Tăcerea nuntașilor și decepția victimei lui Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Ecoul evenimentelor din 7 aprilie… Op-Ed de Victor Pelin
- Retorica justificatoare pentru o eventuală agresiune rusească. Op-Ed de Victor Pelin
- Capacitățile exagerate ale Maiei Sandu...Op-Ed de Victor Pelin
- Premonițiile lui Igor Dodon și efectele acestora. Op-Ed de Victor Pelin
- Comuniștii cheamă la teroare? Op-Ed de Victor Pelin
- Cât vom mai rămâne în mrejele falsurilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Acțiunile subversive – Rusia recidivează? Op-Ed de Victor Pelin
- Criticii guvernului Gavrilița... Op-Ed de Victor Pelin
- Apostolii războiului. Op-Ed de Victor Pelin
- A venit vremea Natașelor? Op-Ed de Victor Pelin
- Valorile tradiționale... Op-Ed de Victor Pelin
- Lebăda neagră – ultima speranță... Op-Ed de Victor Pelin
- Regimul putinist declarat terorist. Op-Ed de Victor Pelin
- Scrisorile pierdute. Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa europeană a primarului Ion Ceban. Op-Ed de Victor Pelin
- Când se rânjesc dulăii, latră și cățeii... Op-Ed de Victor Pelin
- Potențialul devastator al ideilor puternice putiniste. Op-Ed de Victor Pelin
- Racul, broasca și o știucă... Op-Ed de Victor Pelin
- Europenizarea Găgăuziei. Op-Ed de Victor Pelin
- Cooperarea cu NATO și completarea strategiei 3C. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre beneficiile ocupației... Op-Ed de Victor Pelin
- Alternativa geopolitică – miza opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Gaura de vierme și sfârșitul geopoliticii moldovenești... Op-Ed de Victor Pelin
- Semi-adevărurile mai periculoase decât minciunile... Op-Ed de Victor Pelin
- Strategia 3D – Disperare, Demagogie, Deja-vu. Op-Ed de Victor Pelin
- Natalia bate câmpii, bate tare cu măciuca-n Casa Mare. Op-Ed de Victor Pelin
- Guvernarea slabă contestată de opoziția discreditată și derutată. Op-Ed de Victor Pelin
- Sfârșitul tranziției post-sovietice. Op-Ed de Victor Pelin
- Atavismul mizantrop. Op-Ed de Victor Pelin
- Mai! Muncă! Pace? Op-Ed de Victor Pelin
- Febra primăverii și opiul pentru popor. Op-Ed de Victor Pelin
- La ce servesc sondajele de opinie? Op-Ed de Victor Pelin
- Războiul hibrid al guvernării și opoziției. Op-Ed de Victor Pelin
- Invitație la agresiune... Op-Ed deVictor Pelin
- Maia Sandu și PAS – beneficiari ai operațiunii speciale... Op-Ed de Victor Pelin
- Kaa și maimuțele hipnotizate. Op-Ed de Victor Pelin
- Primăvară rusească sau arabă? Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia edifică noua ordine mondială...Op-Ed de Victor Pelin
- Crocodilul nu dă înapoi... Op-Ed de Victor Pelin
- Butoiul cu pulbere. Op-Ed de Victor Pelin
- Lumea multipolară după 15 ani de pretenții... Op-Ed de Victor Pelin
- Place sau nu place, țara se va reface...(Нравится, не нравится — а страна оправится). Op-Ed de Victor Pelin
- Socialiștii rătăciți în trei pini. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce i se permite lui Jupiter nu i se permite ... Op-Ed de VictorPelin
- Între ciocan și nicovală. Op-Ed de Victor Pelin
- Anul 2022 – an al crizelor geopolitice. Op-Ed de Victor Pelin
- „Congresul învingătorilor” sau Paralele între Igor Dodon și Mahatma Gandhi. Op-Ed de Victor Pelin
- Taina învăluită de mister... Op-Ed de Victor Pelin
- Revolta nuntașilor lui Ilan Șor... Op-Ed de Victor Pelin
- Sistemul de pensii și speculațiile politicienilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Ce e rău și ce e bine... Op-Ed de Victor Pelin
- Cum să combatem ura și prostia? Op-Ed de Victor Pelin
- Un an de președinție al Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Gerontocrația în acțiune. Op-Ed de Victor Pelin
- Nu dăm țara străinilor? Op-Ed de Victor Pelin
- Primul test electoral pentru noua guvernare. Op-Ed de Victor Pelin
- Năstase, Filip, Dodon... Op-Ed de Victor Pelin
- Cazurile Stoianoglo și Gațcan. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoșarii galbeni și brun-roșcații. Op-Ed de Victor Pelin
- Farmecul votului electronic. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova, moldoveni, moldovenesc? Op-Ed de Victor Pelin
- Lustrația. Op-Ed de Victor Pelin
- În așteptarea vremurilor bune... Op-Ed de Victor Pelin
- Într-un pas în politica externă... Op-Ed de Victor Pelin
- Graba – mama eșecului. Op-Ed de Victor Pelin
- Graba și grebla. Op-Ed de Victor Pelin
- Puterea și opoziția... Op-Ed de Victor Pelin
- Votul transnistrenilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Confuzii electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul dispariției Moldovei. Op-Ed de Victor Pelin
- Lipsa de discernământ. Op-Ed de Victor Pelin
- Reflecții futuriste. Op-Ed de Victor Pelin
- Gogoși electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Panegiricul lui Voronin. Op-Ed de Victor Pelin
- Geopolitica speculativă. Op-Ed de Victor Pelin
- Virajurile giruetelor politice. Op-Ed de Victor Pelin
- Asimilatorii și contestatarii moștenirii lui Plahotniuc. Op-Ed de Victor Pelin
- Moldova are viitor? Op-Ed de Victor Pelin
- Amnezia comuniștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Cine dezbină societatea? Op-Ed de Victor Pelin
- Despre blocurile electorale. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul comun al partidelor de stânga... Op-Ed de Victor Pelin
- Despre aberații constituționale. Op-Ed de Victor Pelin
- Uzurparea puterii uzurpate… Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul războiului regional... Op-Ed de Victor Pelin
- Debusolarea socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Competiția lui Igor Dodon vs. Maia Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Enigma evenimentelor din 7 aprilie 2009. Op-Ed de Victor Pelin
- Zinaida Greceanîi „cu jalba în proțap” la Consiliul Europei. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și jocurile politice. Op-Ed de Victor Pelin
- De ce Maia Sandu e mai periculoasă decât Vlad Plahotniuc? Op-Ed de Victor Pelin
- Memoria instituțională a Președinției Republicii Moldova. Op-Ed de Victor Pelin
- Coaliția tupeiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Pașii spre Unire... Op-Ed de Victor Pelin
- Decretul buclucaș. Op-Ed de Victor Pelin
- Succesul eșecului... Op-Ed de Victor Pelin
- Balanța realizărilor președinților aleși prin vot general... Op-Ed de Victor Pelin
- Biserica Ortodoxă în pericol... Op-Ed de Victor Pelin
- PSRM, QUO VADIS? Op-Ed de Victor Pelin
- Confruntarea Mentorului cu Testorul. Op-Ed de Victor Pelin
- Rusia confirmă calitatea înaltă a vinului moldovenesc. Op-Ed de Victor Pelin
- Catastiful Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Taburetka Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Întârzierea acțiunilor Maiei Sandu. Op-Ed de Victor Pelin
- Rătăcirile și declinul socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Inevitabilitatea alegerilor anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Bumerangul. Op-Ed de Victor Pelin
- La Moscova, după directive... Op-Ed de Victor Pelin
- Moștenirea nefastă. Op-Ed de Victor Pelin
- Pericolul oportunismul lui Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Pregătiri pentru alegerile anticipate. Op-Ed de Victor Pelin
- Prestația electorală a unioniștilor Op-Ed de Victor Pelin
- Grimasele neo-păgânismului. Op-Ed de Victor Pelin
- Dilema socialiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Din înfrângere spre înfrângere până la victorie... Op-Ed de Victor Pelin
- Consensul național și dezbinarea societății. Op-Ed de Victor Pelin
- Frontul imperialist vs. ONG-uri. Op-Ed de Victor Pelin
- Păgânismul vs. valorile creștine. Op-Ed de Victor Pelin
- Renato Usatîi vs. Igor Dodon. Op-Ed de Victor Pelin
- Ana Guțu și cânii de pază. Op-Ed de Victor Pelin
- Splendoare și mizeria... propagandiștilor. Op-Ed de Victor Pelin
- Despre lachei și fii de cățea. Op-Ed de Victor Pelin
- Candidați bifurcați. Op-Ed de Victor Pelin
- Discrepanța dintre vorbe și fapte. Op-Ed de Victor Pelin
- Coincidență? Nu cred! Op-Ed de Victor Pelin
- Fauna politică moldovenească, Op-Ed de Victor Pelin
- De departe trandafir, de aproape borș cu știr, Op-Ed de Victor Pelin
- „Cadoul poporului rus”, Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua independenței. Op-Ed de Victor Pelin
- Comemorarea victimelor regimurilor totalitare. Op-Ed de Victor Pelin
- Vaccinarea și chip-izarea moldovenilor. Pamflet de Victor Pelin
- Politica externă echilibrată. Op-Ed de Victor Pelin
- Soluția: Anularea alegerilor prezidențiale! Op-Ed de Victor Pelin
- Paiul din ochiul Maiei… Op-Ed de Victor Pelin
- Un nou atac cu gaze, Op-Ed
- Renato Usatîi – Furgal-ul președintelui Dodon, Op-Ed
- Așteptându-l pe... Patriarhul Kirill, Op-Ed
- Unde-s banii, Ștefănică? Op-Ed