Schimb de replici între Procuratură şi Ministerul Sănătăţii pe marginea unui ordin din 2010
Procuratura Generală cere anularea unui ordin al Ministerului Sănătăţii, emis încă în 2010, potrivit căruia – susţine procuratura – ministerul ar permite plasarea pe piaţă a unei serii de medicamente neverificate de către Laboratorul pentru Controlul Calităţii Medicamentelor al Agenţiei Medicamentului. Ministerul Sănătăţii, în replică, susţine că nu exista temei juridic de a insista asupra anulării unui ordin care deja a fost abrogat cu mai bine de un an în urmă, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, prin ordinul Ministerului Sănătăţii s-a decis permiterea înregistrării produselor farmaceutice, majoritatea absolută din India, Siria, Vietnam şi China, cu formularea „cu efectuarea controlului calităţii ulterior selectiv”, adică după plasarea acestora pe piaţa farmaceutică a Republicii Moldova. Astfel, susţin procurorii, medicamentele pot fi plasate în vânzare fără a fi testate.
Ministerul Sănătăţii insistă că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, medicamentele fabricate conform Regulilor de Bună Practică de Fabricaţie şi înregistrate de Agenţia Europeană a Medicamentelor sau în una din ţările UE, se autorizează fără control, în baza unei cereri înaintate, însoţită de documentaţia necesară de la producător. „După efectuarea expertizei acestei documentaţii şi deciziei pozitive a Comisiei Medicamentului aceste medicamente ajung pe piaţa naţională”, scrie ministerul într-un comunicat de presă.
Ministerul consideră drept nejustificată verificarea adiţională a medicamentelor, dat fiind faptul că ele deja au fost verificate de către cele mai vigilente sisteme de control pe plan internaţional. Respectiv, verificarea lor suplimentară în Republica Moldova reprezintă o dublare şi creează doar disconfort consumatorilor. Ministerul accentuează că produsele din China,Vietnam, Siria nu intră în această categorie preferenţială şi sunt obligate să treacă verificarea laboratorică.
De asemenea, ministerul informează că ordinul la care face referire Procuratura este abrogat de mai bine de un an.
Într-un alt comunicat emis de PG se spune că încă la 3 decembrie 2010 viceministrul sănătăţii, Octavian Grama, a înştiinţat Procuratura despre refuzul autorităţii de a abroga ordinul în cauză, argumentând că sesizarea procurorilor nu are suport juridic. PG susţine că anume în baza acestei scrisori a şi înaintat o cerere de anulare a ordinului. Însă, în cadrul examinării la Curtea Supremă de Justiţie a recursului declarat de procurori, reprezentantul ministerului a prezentat un alt act privind abrogarea ordinului, care a fost semnat tot la 3 noiembrie 2010 şi tot de viceministrul Grama. Procuratura Generală afirmă că e inutil să comenteze acţiunile Ministerului Sănătăţii, care în aceiaşi zi emite acte ce se contrazic, mai mult, viceministrul abrogă un ordin semnat de ministru.