Schimb de experienţă moldo-română în domeniul educaţiei
Cadrele didactice din România şi din Republica Moldova activează în condiţii socioeconomice şi politice diferite, utilizând metode specifice, dar finalităţile urmărite sunt identice – formarea unei generaţii tinere, competitive în context european. Această opinie a fost exprimată, vineri, în cadrul unei reuniuni de schimb de experienţă transfrontalier în domeniul învăţământului, organizată la Chişinău, transmite Info-Prim Neo.
Gazda evenimentului este Direcţia generală educaţie, tineret şi sport (DGETS) a Consiliului Municipal Chişinău. La reuniune participă şi o delegaţie din România, formată din cadre didactice şi funcţionari ai Inspectoratului General Şcolar din judeţul Iaşi.
Evenimentul a debutat cu o şedinţă în plen de familiarizare a invitaţilor din Iaşi cu structura DGETS, preocupările managerilor educaţionali, performanţele şi problemele cu care se confruntă în activitatea curentă.
Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, şefa DGETS, a reiterat opţiunea proeuropeană a învăţământului autohton. „Pe calea implementării standardelor educaţionale europene mizăm mult pe sprijinul colegilor români, care sunt mai avansaţi în domeniul dat. Experienţa lor ne poate fi de un real folos”, a specificat Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb.
Potrivit Lilianei Romaniuc, inspector şcolar general Iaşi, actualmente, atât învăţământul român, cât şi cel din Republica Moldova, traversează o perioadă de criză a imaginii şi de diminuare a autorităţii. „Şcoala este chemată să ofere societăţii moderne modele sociale pozitive de soluţionare a problemelor cu care se confruntă”, a spus, în context, Liliana Romaniuc.
Aspectul practic al programului de lucru a inclus vizite la instituţiile municipale de învăţământ preşcolar şi preuniversitar, unde s-a făcut o analiză comparativă între cele două sisteme educaţionale. Activitatea a culminat cu un schimb de experienţă pe domenii de interes, desfăşurat sub forma unor discuţii colegiale între cadrele didactice din România şi din Republica Moldova.
Vizita delegaţiei române în municipiul Chişinău este una de răspuns. În luna martie curent, la Iaşi s-a deplasat un grup de cadre didactice şi funcţionari de la DGETS Chişinău, care au semnat un acord de parteneriat transfrontalier cu partenerii români.