Scenariul unei „coaliții situative”, analizat de experți

Constituirea unei „coaliții situative” între Blocul electoral ACUM DA PAS și Partidul Socialiștilor în următorul Parlament ar fi singurul scenariu care ar salva societatea Republicii Moldova. Acesta ar însemna nu atât o coaliție clasică, cât parcurgerea unor pași procesuali necesari pentru a adopta esența, iar esența este anularea sistemului mixt”, susțin unii experți. Alți consideră că „acest scenariu ar fi o opțiune demnă, dacă ar fi fost posibil de aplicat în realitate”. Opiniile au fost exprimate la emisiunea „Ora expertizei” de la postul de televiziune „Jurnal TV”, transmite IPN.

Expertul în politici publice Ștefan Gligor spune că esența unei „coaliții situative” este adoptarea unui pachet legislativ care ar putea fi restructurat în două compartimente. Acestea se referă la alegerile libere și corecte, inclusiv un proiect de lege privind anularea sistemului mixt și revenirea la cel proporțional. De asemenea, ar trebui eliberate organele de urmărire penală de sub controlul politic, iar acest lucru ar fi posibil prin modificarea legilor cu privire la Procuratură, la Centrul Național Anticorupție. „Aici noi vorbim nu atât despre o coaliție, cât de parcurgerea unor pași birocratici procesuali necesari pentru a adopta esența, iar esența este anularea sistemului mixt, revenirea la sistemului proporțional în baza căruia ar fi putut avea loc alegeri libere și corecte. Sau am putea avea chiar un sistem îmbunătățit conform recomandărilor Comisiei de la Veneția făcute pe parcursul anilor”, a declarat Ștefan Gligor.

„Acesta este unicul scenariu care ne-ar salva nouă 4-8 ani din viața societății, care ar evita emigrarea a sute de mii de oameni, ar salva mii și mii de copii de la scenarii extrem de urâte de separare de părinți, care ar salva ultimele rămășițe ale elementelor democratice din această țară. Socialiștii sunt în prezent în fața unei alegeri: fie se vând pe patru ani, dispar și pleacă în neant ca entitate politică, fie, sub presiunea societății, ar putea să-și corecteze comportamentul”, a menționat expertul.

Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, consideră că această „alianță situativă” dintre PSRM și blocul ACUM ar putea fi o opțiune demnă, dacă ea ar fi fost posibilă în realitate. „Dar noi am văzut că Partidul Socialiștilor, de fapt, nu este un jucător independent cu care poți să negociezi și poți să contezi pe ceea ce va face acest partid în viitor”, spune Vlad Kulminski.

Potrivit lui, până acum au avut loc unele acțiuni ale socialiștilor care trebuie analizate – în 2016 a fost numit procurorul general cu ajutorul PSRM, în 2017 socialiștii împreună cu democrații au schimbat sistemul electoral. De asemenea, președintele Igor Dodon a fost înlăturat temporar din funcție, iar el a revenit în funcția sa. „Ceea ce înseamnă că PSRM va juca împreună cu PDM”, este de părere directorul executiv al IIS. În opinia lui, dacă Blocul ACUM ar avea o „coaliție situativă”, nimeni nu poate fi sigur că socialiștii ar merge până la capăt ca să democratizeze toate instituțiile statului. Vladislav Kulminski spune că o asemenea coaliție este foarte periculoasă din punct de vedere politic și Blocul ACUM s-ar putea discredita foarte mult.

„Noi asistăm la a doua parte a unui spectacol, partea finală, și acum să încerci să salvezi situația când aceasta a evoluat pe parcursul ultimilor 3-4 ani, poți să ajungi într-o capcană foarte serioasă și poți să distrugi și ceea ce deja ai obținut”, a notat Vlad Kulminski.

După alegerile parlamentare din 24 februarie, în Parlamentul Republicii Moldova au acces patru formațiuni politice și trei candidați independenți. Astfel, Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat – 30, blocul electoral ACUM DA PAS – 26, Partidul „Șor” – 7, iar trei fotolii în legislativ le-au revenit candidaților independenți. În spațiul public se vorbește despre mai multe scenarii de constituire a coaliției de guvernare, inclusiv așa-numita „coaliție situativă” dintre PSRM și Blocul ACUM care ar putea fi funcțională temporar, pentru soluționarea unei anumite situații.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.