Scenariul blocării exporturilor de vinuri moldoveneşti în Rusia a fost conceput la Chişinău şi prin aceasta s-a dorit controlul asupra exporturilor şi asupra fluxurilor financiare, Valeriu Cosarciu
În luna decembrie, la cele 36 de întreprinderi cu drept de a exporta vinuri în Rusia s-ar putea adăuga încă 45. Declaraţia îi aparţine ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc şi a fost făcut la revenirea sa de la Moscova, în cadrul unei conferinţe de presă de sâmbătă, 28 noiembrie, transmite Info-Prim Neo.
Valeriu Cosarciuc s-a aflat în capitala Rusiei în fruntea unui grup de lucru, principalul obiectiv al vizitei fiind crearea de condiţii favorabile comercializări produselor vinicole pe piaţa rusă.
„Putem spune cu toată certitudinea că scopul vizitei a fost atins”, a declarat ministrul Cosraciuc. În cel mai apropiat timp, pe teritoriul Federaţiei Ruse vom avea şapte terminale vamale, deci, capacitatea de deservire a exportatorilor noştri va creşte de şapre ori. Deschiderea a încă 6 terminale va permite reducerea cheltuielilor de transport suportate de către exportatori. Ca urmare a acestei deschideri a pieţii partenerului nostru estic, volumul vânzărilor produselor vinicole pe piaţa rusă vor creşte de la 3 milioane dolari lunar 6-8 milioane dolari”.
Ministrul agriculturii a declarat pentru Info-Prim Neo că cele 36 de întreprinderi care au beneficiat până acum de dreptul de export, vor fi scose din acel regim discriminatoriu de monitorizare, în care s-au aflat, în continuare urmând să fie tratate pe picior de egalitate cu agenţii economici din asemenea ţări cum sunt Franţa, Spania, Italia.
În acelaşi timp, s-a ajuns la înţelegerea ca certificatele igienice de verificare a produselor din vinificaţie să fie recunoscute de către Rospotrebnadzor.
Întrebat dacă problema exporturilor de vinuri moldoveneşti în Rusia nu a fost una patentată la Chişinău, Valeriu Cosraciuc a declarat: “Sunt sigur că acest scenariu a fost conceput la Chişinău, iar prin aceasta s-a dorit controlul asupra exporturilor şi asupra fluxurilor financiare.”
Ministrul Cosarciuc s-a arătat convins că ridicarea barierelor din cale exporturilor de vinuri va contribui la ameliorarea situaţiei în viticultură şi în vinicultură, va permite lichidarea stocurilor, deschiderea noilor locuri de muncă, acumularea de mijloace pentru achitarea datoriilor pe care producătorii le au faţă de furnizorii de materie primă.
Primele două terminale vamale vor fi deschise la Breansk şi la Sankt-Peterburg.