Scăldatul în lacuri de Bobotează nu este un botez curățitor de păcate, preot

Câteva zeci de credincioși ortodocși s-au adunat astăzi, 19 ianuarie, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău pentru a lua agheasmă, de Bobotează. Sărbătoarea Botezului Domnului mai este numită și Epifanie – arătarea Sfintei Treimi. Tradiția spune că apa sfințită de Bobotează are puteri miraculoase și poate vindeca boli.

Părintele Vadim Cheibaș, secretar general al Mitropoliei Moldovei, a declarat pentru IPN că, în această zi, Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat de proorocul Ioan, în râul Iordan. „Ioan l-a botezat pe Mântuitorul Hristos, cu botezul pocăinței. Prin aceasta s-a împlinit legea, iar ulterior a fost instituită Taina Sfântului Botez, prin cuvintele Mântuitorului, care a spus că vor moșteni împărăția lui Dumnezeu cei care se botează cu Duh Sfânt și cu foc. În această zi, s-a arătat Sfânta Treime – Iisus Hristos, botezându-se în apele Iordanului, Tatăl Ceresc, prin vocea care a răsunat din ceruri, precum că acesta este fiul meu prea iubit, în care bine am voit, și Duhul Sfânt, care s-a pogorât în chip de porumbel, peste Mântuitorul Hristos”, a detaliat preotul.


Agheasma Mare se face la 18 ianuarie, în Ajun de Bobotează, dar și în ziua Epifaniei. „Această sfințire presupune invocarea prezenței Duhului Sfânt, de aceea este foarte folositoare și poate fi gustată periodic de către creștini, pentru a îndepărta atât bolile fizice, cât și cele duhovnicești, dar și supărările, tristețile. Cu apa sfințită de Bobotează, este bine să fie stropite locuințele, pentru a îndepărta răutatea, care se acumulează pe parcursul întregului an. În această zi, se sfințesc nu doar apele din vase, dar toate apele, prin lucrarea Duhului Sfânt”, a precizat Vadim Cheibaș.

Secretarul general al Mitropoliei Moldovei a opinat că scăldatul în lacuri și iazuri, de Bobotează, este un supliment de evlavie, de expresie a credinței și  „nicidecum nu înlocuiește botezul propriu-zis, nu este un botez curățitor de păcate, așa cum unii interpretează. Se exagerează, uneori, cu acest scăldat. Unii greșesc atunci când spun că scăldatul în râuri și lacuri, de Bobotează, este o faptă eroică. Această operație de curățire a păcatelor aparține lui Dumnezeu și lui Iisus Hristos și are loc în cadrul Sfintei Taine a Botezului”, a mai spus părintele.



Vadim Cheibaș susține că Boboteaza este o zi de bucurie. Despre faptul dacă se lucrează sau nu în această zi, preotul a ținut să menționeze că a lucra nu este ceva rău. Doar că, atunci când omul nu muncește, ar fi bine ca el să se roage. Iar atunci când nu se roagă, e mai bine să lucreze. „Nu trebuie să ne îndemnăm unii pe alții să nu lucrăm și, în același timp, să nu facem nimic”, a menționat preotul.

Boboteaza este una dintre cele 12 mari sărbători împărătești. Pe 20 ianuarie, creștinii ortodocși de rit vechi îl vor cinsti pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.