Satul Stăuceni se vrea oraș. Primarul inițiază un referendum local

Satul Stăuceni inițiază procedura de organizare a unui referendum local pentru a conferi localității statutul de oraş. O dispoziție în acest sens a fost emisă de primarul Alexandru Vornicu, transmite IPN.

Într-o înregistrare video, edilul susține că statutul de oraș pentru o localitate, în particular pentru Stăuceni, va aduce numeroase beneficii. În contextul începerii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, deja în acest an urmează a fi dat startul pachetelor de fonduri europene de preaderare, iar oportunitățile pentru orașe vor fi mult mai mari decât pentru localitățile rurale. Primarul mai spune că statutul de oraș va lărgi posibilitățile de înfrățire cu orașele mari. Relațiile bilaterale de acest fel oferă oportunități și mai mari de accesare a fondurilor europene.

Dincolo de fonduri europene, statutul de oraș va da un imbold dezvoltării comunității în toate domeniile. De asemenea, Stăuceni va deveni mai atractiv pentru business, ceea ce înseamnă investiții și respectiv, locuri de muncă, dar și va avea mai mare putere decizională în crearea rutelor de transport local, potrivit primarului.

„Dragi locuitori, sunt sigur că mulţi din dumneavoastră nu o dată va-ţi gândit la faptul că Stăuceni este, de fapt, un oraş în toată legea. Chiar dacă în continuare administrativ are statut de sat, mulţi deja îl considerăm oraş. Stăuceniul îndeplineşte demult toate criteriile pentru a deveni oraş şi este deja recunoscut la nivel naţional ca un oraş foarte dezvoltat. Având în vedere această recunoaştere, propun să analizăm posibilitatea de a obţine oficial statutul de oraş”, a declarat Alexandru Vornicu.

Stăuceni este o comună din municipiul Chișinău. Este formată din satele Stăuceni, care este satul reședință, și Goianul Nou, cu o populație totală de peste 8,6 mii de locuitori.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.