Sătenii de la Ţânţăreni spun că nu mai pot suporta vecinătatea gunoiştii
Locuitorii satului Ţânţăreni, raionul Anenii Noi, spun că nu mai pot suporta vecinătatea gunoiştii din localitate, unde de ani de zile sunt transportate deşeurile din municipiul Chişinău. Sâmbătă, 12 iulie, un grup de săteni au blocat în semn de protest drumul spre gunoişte. Luni, 14 iulie, mai multe femei, care s-au numit reprezentante ale asociaţiei nonguvernamentale „Mărinimie” , au venit la Primăria Chişinău să discute problema cu primarul Dorin Chirtoacă, transmite Info-Prim Neo.
„Pentru orice teren folosit trebuie să se achite o taxă. Cerem ca municipalitatea să achite o sumă de bani în contul primăriei satului, îndeosebi pentru faptul că în zonă se înregistrează un grad înalt de poluare din cauza gunoiştii”, a declarat Liuba Ilovan, preşedintele asociaţiei.
Primarul general, Dorin Chirtoacă a declarat că terenul dat în folosinţă pentru gunoişte a fost repartizat de către Guvern încă în 1987, fără să fie stipulate careva taxe. Termenul de exploatare expiră în 2010. „Trebuie să exploatăm gunoiştea cât mai are capacitate”, a menţionat Dorin Chirtoacă precizând că municipalitatea cunoaşte problema şi vizează construcţia unei fabrici de prelucrare a deşeurilor. „Trebuie să ţinem cont de faptul că această problemă nu se poate rezolva într-o zi sau o lună. E nevoie de răbdare”, a spus Dorin Chirtoacă.
Şeful Regiei Autosalubritate, Tudor Maniv, a comunicat că toate lucrările pe teritoriul gunoiştii de la Tânţăreni, inclusiv cele de tasare, sunt efectuate gratuit. Sursa citată a infirmat suspiciunile asociaţiei „Mărinimie” precum că banii pentru exploatarea gunoiştii ajung în buzunarul primarului de Ţânţăreni.
Preşedintele asociaţiei asociaţiei „Mărinimie” a mai acuzat că, din groapă, deşeurile, inclusiv cele industriale, ajung pe câmpuri şi pe terenurile agricole ale oamenilor. S-au înregistrat numeroase fisuri pe fundamentul gropii de gunoi, apele freatice sunt extrem de poluate. „Copii din sat se nasc fără nici o deviere. După o perioadă, din cauza consumului de apă, copii prezintă diverse malformaţii”, afirmă Liuba Ilovan. Potrivit sursei citate, în prezent în localitate există doi copii care prezintă modificări ale oaselor şi nu pot mişca mâna din această cauză.
Vladimir Garaba, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova, prezent la întrunire, a comunicat că toate apele din R. Moldova nu corespund normelor ecologice. Totodată, a precizat că nu au fost efectuate cercetări care ar demonstra că situaţia ecologică de la Ţânţăreni prezintă pericol de catastrofă. „Nu s-a demonstrat nici faptul că oamenii se îmbolnăvesc din cauza consumului de apă ”, a afdăugat Vladimir Garaba.
Şeful Direcţiei generale locativ-comunale şi amenajare, Dionisie Boaghie, este de părere că efectuarea cercetărilor ar fi o primă soluţie pentru a analiza lucrurile în profunzime pentru a lua, ulterior, decizii.
Părţile au convenit ca serviciile municipale dă colecteze deşeurilor de pe câmpuri şi să asigure o întreţinere mai bună a teritoriului. Liuba Ilovan a spus că va merge în audienţă la prim-ministrul Zinaida Greceanâi, în speranaţa că organele abilitate se vor implica în soluţionarea problemei.
Satul Tânţăreni, raionul Anenii Noi, se afla la 30 km de Chişinău. De aproape 20 de ani zilnic într-acolo se transportă deşeurile din Chişinău. Potrivit Regiei Autosalubritate,
Volumul de deşeuri acumulat în municipiul Chişinău s-a dublat în ultimii ani, de la unu la doi metri cubi anual pe cap de locuitor, în special pe seama cantităţilor mari de sticle, a ambalajelor din plastic şi resturilor alimentare. Zilnic din oraş sunt evacuate câte peste 3700 metri cubi de deşeuri.