Sarcina de muncă per judecător la CSJ în 2023 a constituit circa 900 de cauze

Pe parcursul anului trecut, sarcina de muncă pentru un judecător de la Curtea Supremă de Justiție a constituit aproape 900 de cauze, în timp ce media obișnuită anterior era de 400-450 de cauze. Sarcina de lucru a judecătorilor transferați temporar s-a dublat din cauza demisiilor în lanț din primăvara anului 2023 a judecătorilor de la CSJ. Astfel, prevederile noi procesuale, perioada de adaptare a noilor judecători, dar și perioada campaniei electorale a determinat magistrații să examineze doar cauzele urgente, în timp ce alte cauze au fost amânate. Declarațiile în acest sens au fost făcute de către reprezentanții CSJ și ai Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a unor discuții publice, transmite IPN.

Conform datelor prezentate, în anul 2023, la Curtea Supremă de Justiție au fost înregistrate 9 701 dosare, dintre care 6 209 de cauze civile, de insolvabilitate și de contencios administrativ, precum și 3 492 de cauze penale. Dintre acestea au fost examinate circa 2 817 cauze civile și 1 625 de cauze penale în anul 2023. Celelalte rămân restanțe, examinarea cărora ar putea dura până la finele anului 2024.

Președintelui interimar al CSM, Sergiu Caraman, a declarat că,  deși numărul de dosare examinat în 2023 este de două ori mai mic în raport cu anul 2022, nu este de neglijat faptul că anul trecut la CSJ au activat de două ori mai puțini magistrați decât în 2022. La fel, a existat o perioadă de adaptare a judecătorilor transferați din primele instanțe.

Potrivit lui, o soluție pentru volumul de mare de lucru la CSJ ar fi anunțarea unui concurs pentru a transfera suplimentar judecători la Curtea Supremă, iar dosarele să fie examinate cu celeritate.

Legat de transferul temporar la CSJ, Sergiu Caraman a spus că urmează ca CSM să numească 11 judecători de bază la CSJ și atunci va înceta mandatul celor transferați temporar. „CSM și-a propus să numească la CSJ cei mai buni specialiști în domeniu, pentru că CSJ va fi instanța care va da tonul justiției în țara noastră și noi suntem conștienți că aici, la CSJ, trebuie să ajungă cei mai buni judecători și cei mai buni non-judecători. Și procesul ăsta poate să dureze, pentru că nu știm câți dintre candidați vor promova vettingul și nu știm cât de buni specialiști vor fi printre cei care îl vor promova”, a mai spus președintele interimar al CSM.

Președinta interimară a Curții Supreme de Justiție, Aliona Miron, a menționat că în cadrul instanței sunt 11 judecători. În opinia sa și a colegilor săi, 20 de judecători – așa cum prevede legea – nu sunt suficienți. „După cum am estimat noi, așa cum stăteau lucrurile anterior și cum stau acum, ne ridicăm la 28-30 de judecători care ar fi necesari. Pentru că ne place sau nu ne place, noi oricum păstrăm această specializare, deoarece îmi pare că actul de justiție este mult mai eficient și mai profesionist atunci când un judecător este specializat în penal separat, în civil separat. Din păcate legea nu prevede, dar este dreptul plenului de a institui aceste complete”, susține Aliona Miron.

În timpul apropiat Curtea Supremă de Justiție urmează să elaboreze criteriile ce vor permite justițiabililor să înțeleagă mai bine procedura de examinare a cauzelor aflate pe rol, precum și criteriile care vor determina prioritizarea modului de examinare a cauzelor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.