Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc vechi sărbătoresc duminică, 7 ianuarie, Nașterea Lui Iisus Hristos care a venit să mântuiască neamul omenesc de robia păgână. În această zi, credincioșii trebuie să se roage, să se împărtășească cu Trupul și Sângele lui Hristos. Solicitat de IPN, Nicolae Ciobanu, paroh al bisericii din satul Cruglic, raionul Criuleni, a menționat că sărbătoarea Nașterii Domnului ne îndeamnă, în primul rând, să aducem rugăciuni de mulțumire pentru faptul că Hristos a venit să ne mântuiască și prin Nașterea Lui se începe o nouă eră în creștinism. Fiecare om care îl urmează pe Dumnezeu poate să trăiască veșnic în rai, în Împărăția Domnului, spune preotul.
În ajun de Nașterea Domnului există o frumoasă tradiție a colidatului. Nepoții merg pe la bunici, copiii își vizitează părinții și aduc vestea Nașterii Domnului. În afara de aceasta, preotul obișnuiește să meargă prin toate casele din localitate pentru a vesti Nașterea Domnului și stropește cu agheasma casele enoriașilor. În această zi, toți credincioșii sunt așteptați la biserică. Bisericile vor fi cu ușile larg deschise pentru a se săvârși Sfânta Liturghie și toți credincioșii să vină să aducă rugăciuni de mulțumire, de laudă către Bunul Dumnezeu. Credincioșii se pot împărtăși în fiecare duminică, în fiecare sărbătoare, în fiecare Sfânta Liturghie, de Nașterea Domnului cu atât mai mult sunt așteptați să se împărtășească.
Nicolae Ciobanu a spus că este foarte frumos ca fiecare credincios înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului să postească, să se mărturisească, să se împărtășească cu cinstitul Trup și Sânge al Mântuitorului. Se mai obișnuiește ca în perioada postului să se săvârșească Taina Sfântului Maslu și după ce credinciosul s-a pregătit duhovnicește, în ziua de sărbătoare, în ziua Nașterii Domnului, se pregătește și trupește, punând cele mai gustoase și cele mai mult așteptate bucate pe masă. Potrivit preotului, nu este o regulă ce trebuie să se pregătească. Unii au poftă de lactate, alții de carne. Nu se mai postește până în ziua de 18 ianuarie, până în ajun de Botezul Domnului. „Cel mai important este ca noi să înțelegem că totul trebuie să facem cu măsură. Și bucate să mâncăm cu măsură, dacă ne permitem să consumăm și un pic de alcool, la fel să fie cu măsurăˮ, a precizat Nicolae Ciobanu.
A doua zi de Crăciun, pe 8 ianuarie, este prăznuit Soborul Născătoarei de Dumnezeu.