Sărăcia este percepută ca o ameninţare mai mare pentru Republica Moldova chiar şi decât problema transnistreană
În acest moment pentru Republica Moldova sărăcia prezintă un risc mai mare chiar şi decât conflictul transnistrean. Declaraţia a fost făcută de un oficial al ministerului de externe la o dezbatere publică a proiectului actualizat al Strategiei Securităţii Naţionale. Documentul a fost elaborat de un grup de reprezentanţi ai societăţii civile, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), transmite Info-Prim Neo.
„Este pentru prima dată când am ajuns la o astfel de concluzie. Este unul din elementele noi incluse în proiect”, a menţionat Dorin Panfil, şeful Direcţiei cooperare politico-militară şi NATO din cadrul MAEIE.
Potrivit lui Dorin Panfil, întrucât este a doua încercare de a definitiva textul Strategiei Securităţii Naţionale, autorii au reuşit să evite mai multe carenţe. Comparativ cu documentul elaborat în 2008, varianta propusă acum pentru discuţii se bazează pe o analiză profundă a ameninţărilor la adresa ţării. Proiectul prevede soluţii pentru redresarea situaţiei economice şi reducerea sărăciei. De asemenea, pentru prima dată se încearcă consolidarea capacităţilor de protecţie a reţelelor naţionale electronice, care păstrează informaţia, inclusiv cea personală. Un element nou este şi coerciţia externă, identificată ca un risc la adresa securităţii naţionale.
În context, viceministrul de externe, Andrei Popov, a subliniat că, spre deosebire de textul anterior, varianta actualizată a proiectului operează cu termeni mult mai clari. „Strategia evidenţiază criteriile cărora trebuie să se conformeze sistemul securităţii naţionale, aşa ca consolidarea instituţiilor şi principiilor democratice în ţară, creşterea economică, promovarea bunelor relaţii cu statele vecine”, a menţionat viceministrul.
Vitalie Grosu, directorul Centrului de Informare şi Documentare privind NATO, instituţie care a găzduit dezbaterile publice, a remarcat importanţa documentului prin faptul că definitivează cadrul normativ de garantare a sistemului securităţii naţionale. „Este de salutat faptul că autorităţile au invitat societatea civilă să se expună pe marginea acestui proiect. Acest fapt va duce la identificarea unor căi optime de rezolvare a problemelor de securitate naţională”, a menţionat Vitalie Grosu.
Directorul Centrului de Informare şi Documentare privind NATO a mai spus că în document se vorbeşte clar despre problema transnistreană. Se menţionează că subiectul va fi promovat consecvent în cadrul forumurilor internaţionale de vocaţie universală şi regională, în particular ONU, OSCE, UE şi CoE, în scopul sensibilizării continue şi asigurării susţinerii necesare a eforturilor Republicii Moldova de integrare a ţării. În document se mai spune că forţele armate ale Republicii Moldova vor dezvolta capacităţile convenţionale pentru a preveni, a descuraja şi, în caz de necesitate, pentru a contracara agresiunea armată.
Până acum grupul de lucru s-a întrunit în 9 şedinţe, iar reuniunea de la Centrul de Informare şi Documentare privind NATO a încheiat ciclul de dezbateri publice. Documentul urmează să fie remis spre examinare Guvernului, iar apoi şi Parlamentului, până la mijlocul lunii iunie.