Șapte instituții de învățământ medical din Moldova au fost dotate cu simulatoare de examinare ginecologică pentru instruirea specialiștilor în screening-ul cervical. De asemenea, Laboratorul Citologic al Centrului Republican de Diagnosticare Medicală a fost dotat cu microscoape de laborator și accesorii pentru examinarea frotiurilor citologice. Echipamentul a fost procurat de Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, în baza contribuției financiare de peste 21 de mii de dolari a Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României (RoAid), transmite IPN.
Cătălin Harnagea, directorul general RoAid, a declarat că proiectul este parte a angajamentului pe care România îl are în cooperarea pentru dezvoltare cu Republica Moldova în diverse sectoare, inclusiv în facilitarea accesului la servicii de sănătate de calitate.
Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA Moldova, menționează că sprijinul oferit de RoAid complementează eforturile naționale de prevenire a cancerului de col uterin, care urmăresc îmbunătățirea accesului și calității serviciilor de screening cervical și de informare a populației.
Tatiana Sulima, șefă de catedră la Centrul de Excelență „Raisa Pacalo”, a remarcat că una din competențele elevilor care își fac studiile în colegii este realizarea screening-ului cervical, inclusiv prelevarea frotiului citologic, astfel simulatoarele de ultimă generație vor îmbunătăți esențial procesul de instruire.
La rândul său, Tatiana Cuznețova, medic coordonator citopatolog în cadrul Laboratorului Citologic al Centrului Republican de Diagnosticare Medicală, a menționat că microscoapele și accesoriile de ultimă generație asigură calitatea examinării citologice și precizia rezultatelor.
Anual în Moldova se înregistrează circa 160 de cazuri de deces în rândul femeilor din cauza cancerului de col uterin.