Șapte deputați nu vor putea participa la cinci ședințe de Parlament

Șapte deputați apropiați fugarului Ilan Șor au fost sancționați cu interdicția de a participa la cinci ședințe plenare a Parlamentului, după ce au blocat astăzi tribuna centrală. Este vorba despre Marina Tauber, Reghina Apostolova, Vasile Bolea, Denis Ulanov, Vadim Fotescu, Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, transmite IPN.

Discuțiile în contradicție cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, au început încă în debutul ședinței, când deputatul Vasile Bolea a solicitat să-i fie conectat microfonul. Acesta a fost atenționat de către șeful legislativului că nu i se va oferi cuvântul până nu va prezenta scuze publice pentru o amenințare făcută la una dintre ședințele trecute. În replică, Bolea a spus că nu consideră de cuviință să prezinte scuze. Și lui Denis Ulanov i s-a imputat o amenințare și acesta, la fel, a fost avertizat să prezinte scuze publice pentru a putea lua cuvântul în plen. Ultimul a ignorat cerința. În timpul ședinței, cei șapte deputați au blocat tribuna centrală a Parlamentului, au scandat: „Rușine” și au bătut în tribună.

Examinarea și votarea proiectelor a continuat în gălăgie, însă într-un moment fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate a propus convocarea Biroului Permanent. După o pauză, deputații au revenit în sală, tribuna fiind în continuare blocată.

Pe fundalul scandărilor, Igor Grosu le-a solicitat celor șapte deputați să deblocheze tribună, însă aceștia au refuzat. „V-am acordat avertisment, v-am chemat la ordine, a fost aplicată și sancțiunea de retragere a cuvântului. Vă spunem că suntem în situația de a aplica litera f) interzicerea participării la ședințele plenare pe o durată de până la 10 ședințe. Eu fac uz de dreptul meu de președinte al Parlamentului să aplicăm sancțiunea de interzicere a participării la 5 ședințe plenare”, a menționat șeful legislativului.

Pentru această propunere au votat 57 de deputați din majoritatea parlamentară. „Rog secretariatul să anunțe și să transmită această decizie Serviciului de Protecție și Pază de Stat”, a mai spus Igor Grosu.

Următoarea ședință a Parlamentului urmează să aibă loc mâine, 14 iunie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.