Șapte asociații obștești preocupate de dezvoltarea serviciilor sociale, din tot atâtea raioane, au primit cheile a câte un automobil cu ajutorul căruia se vor putea deplasa mai ușor la beneficiari. Automobilele au fost procurate cu susținerea Uniunii Europene, fiind în valoare de peste 75 de mii de euro. Donația are loc în cadrul proiectului european „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, transmite IPN.
Astfel, cinci autovehicule vor merge în Taraclia, Cantemir, Glodeni, Leova și Dondușeni, unde asociațiile obștești oferă asistență socială și suport la domiciliu copiilor și adulților cu dizabilități severe și familiilor lor, prin intermediul serviciului „Echipă Mobilă”. Un alt automobil va ajunge la Telenești, prin intermediul Fundației Creștine „Titus”, care a extins serviciile centrului de zi „Diamant” pentru copiii din grupuri vulnerabile. Încă o unitate de transport va ajunge în raionul Ungheni pentru dezvoltarea serviciului „Îngrijire Socială”. În cadrul serviciului, persoanele cu dizabilități severe intelectuale, psiho-sociale și locomotorii, persoanele fără adăpost, precum și persoanele în etate care nu dispun de comodități acasă sunt aduse la un centru specializat.
Prezent la evenimentul de înmânare a cheilor automobilelor, ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a declarat că ONG-urile selectate sunt cunoscute pentru schimbările pozitive pe care le aduc în societate, iar Uniunea Europeană susține eforturile societății civile de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități, persoanelor din grupurile social-vulnerabile. Ambasadorul declară că UE va continua să aloce mijloace financiare pentru crearea și dezvoltarea serviciilor sociale în Republica Moldova.
Petru Culeac, directorul executiv al Fundației Soros în Moldova, care cofinanțează proiectul, a menționat că unul dintre criteriile serviciilor sociale utile este accesibilitatea lor, iar mobilitatea este un detaliu important care trebuie luat în considerare, pentru că anume așa serviciile ajung la beneficiari, care nu întotdeauna au posibilitatea să meargă la instituțiile care oferă asistență calificată. „Încercăm să sporim mobilitatea acestora, permițând asistenților sociali, asociațiilor obștești care prestează aceste servicii în comunități, să ajungă la un număr cât mai mare de beneficiari”, a spun Petru Culeac.
Parascovia Munteanu, director de programe Asociația Keystone Moldova, a remarcat că Proiectul „Comunitate incluzivă în Moldova” a început acum zece ani și a pus bazele incluziunii persoanelor cu dizabilități. „Aceste servicii sociale sunt așteptate de cele mai vulnerabile grupuri de persoane din cele mai îndepărtate localități”, a mai spus Parascovia Munteanu.
Viorica Vornicescu, reprezentanta Asociației Obștești „PRIMA”, raionul Taraclia, a spus că munca pe care o prestează echipa mobilă este foarte solicitată. Cu mașina care le este pusă la dispoziție, specialiștii vor ajunge mai ușor la beneficiari.
Alexandru Blajevschi, reprezentantul Fundației creștine „Titus”, din Telenești, spune că prin activitățile desfășurate susțin copiii aflați în situații de risc. Începând cu luna aprilie a acestui an, aria serviciilor prestate s-a extins în trei localități din afara orașului Telenești. Mașina care le-a fost oferită va fi folosită pentru a aduce copii beneficiari la centrul de zi pe care îl frecventează. Astăzi unii dintre ei fac 3-4 km pe jos.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța organizațiilor pentru persoane cu dizabilități.