Săptămâna viitoare se decide dublarea cotelor de export în UE

Până la semnarea Acordului de Asociere dintre Moldova şi UE urmează să fie dublate cotele de export pentru unele fructe şi legume moldoveneşti. Statele membre UE se vor expune asupra acestui fapt săptămâna viitoare, după ce Comisa Europeană a venit deja cu propunerea dată. Despre aceasta a comunicat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, la o întâlnire cu producătorii agricoli din Moldova, transmite IPN.

Comisarul a remarcat că premierul Iurie Leancă s-a adresat acum o lună şi jumătate către Comisa Europeană cu o scrisoare în care spunea că autorităţile de la Chişinău sunt îngrijorate de posibilitatea introducerii unor noi embargouri din Est pentru producţia din Moldova, precum fructele şi legumele, şi a rugat să fie dublate cotele de export negociate anterior în Acordul de Asociere la partea privind Zona de comerţ liber.

Dacian Cioloş este convins că statele membre ale UE vor accepta să dubleze cotele de export a legumelor şi fructelor din Moldova. „Cele mai afectate de o dublare a cotelor ar fi România şi Polonia. Dar nu va fi o problemă din partea acestor state, deoarece chiar premierii acestora s-au pronunţat pentru majorarea cotelor”, a subliniat comisarul european.

Dacă vor fi dublate cotele, Moldova va putea exporta în UE anual 40 de mii de tone de mere, 2 mii tone de roşii, 10 mii tone de struguri de masă şi 10 mii tone de prune. Dacian Cioloş a spus că atunci când s-au negociat cotele de acces pe piaţa din Republica Moldova s-a calculat după volumul de export real din Moldova plus încă 10%.

Cât ţine de produse precum cerealele din Moldova, în Acordul de Asociere sunt stabilite la fel anumite cote, dar care servesc drept un bec de avertisment pentru UE. „Specialiştii UE au calculat producţia globală de cereale din Moldova, consumul intern şi posibilitatea de export. S-a stabilit o limită pentru a evita ca prin Moldova să ajungă în UE producţie din alte state. Aceste limite dacă vor fi depăşite vor servi drept avertisment, iar exportatorii vor trebuie să demonstreze că producţia lor este moldovenească”, a comunicat Dacian Cioloş.

Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, prezent la întânirea cu producătorii agricoli, a spus că nu există semnale că s-ar pregăti noi embargouri pentru producţia agricolă din Moldova, însă autorităţile se asigură, deoarece deja au păţit-o în cazul cu vinul care a fost interzis pe piaţa din Rusia.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.