Săptămâna Memoriei Holocaustului

Săptămâna Memoriei Holocaustului este marcată în Republica Moldova cu acțiuni care vin să sensibilizeze tinerii față de prejudecăți și nedreptate, să promoveze toleranța interetnică și să combată rasismul, antisemitismul și alte forme de intoleranță. Din 25 ianuarie și până pe 31 ianuarie, vor avea loc prezentări de filme tematice, expoziții, prezentări de cărți și mese rotunde. De asemenea, va fi editat buletinul informativ „Holocaustul - file triste din istoria umanităţii”, transmite IPN.

Pe 26 ianuarie, începând cu ora 10.00 se va desfășura Masa rotundă online dedicată zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și prezentarea spectacolului „Concertul condamnaților” la Teatrul Național de Stat „Vasile Alecsandri” din Bălți. Programul va continua pe platforma Facebook a Agenției Relații Interetnice, cu prezentarea unui material video „Holocaust: o Lecție a Trecutului pentru Prezent”.

Pe 27 ianuarie, la ora 11.00 va avea loc un „Miting requiem”, comemorarea victimelor  Holocaustului,cu depuneri de flori la monumental „Victimelor Fascismului”. La aceeași oră, va fi inaugurat Panoul informativ la Monumentul Victimelor Holocaustului din orașul Cahul. Vor fi depuse flori la monumentul „Victimelor Holocaustului” din orașul Dubăsari, dar și la monumentul „Victimelor Holocaustului” din orașul Tiraspol. Acțiuni similare vor avea loc la Cimitirul evreiesc din Orhei și la cel din orașul Soroca. În mai multe instituții de învățământ se vor desfășura mese rotunde la care se va discuta despre Holocaust.

Pe 28 ianuarie, începând cu ora 15.00, se va desfășura conferința internațională ESJF: Mapping and Protecting Moldova’s Jewish Cemeteries pe ZOOM. La ora 14.00, pe platforma Facebook a Agenției Relații Interetnice va fi rulat filmul „Prigoana din Basarabia”.

Programul din 29 ianuarie va începe la 11.00 cu masa rotundă ,,Holocaustul memorie vie a omenirii”, pe platforma Facebook a Agenției Relații Interetnice, iar la 12.00 va fi prezentat filmul documentar ,,Phoenix”, pe aceeași platformă.

Pe 31 ianuarie, în ultima zi a programului, vor fi depuse flori la Cimitirul evreiesc din orașul Bender și la placa memorială din preajma locului unde au fost împușcați evreii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Lângă Cetatea Bender.

Ziua comemorării victimelor Holocaustului se marchează anual în Republica Moldova, la data de 27 ianuarie. Evenimentele sunt organizate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Agenția Relații Interetnice, în parteneriat cu Comunitatea evreiască din Republica Moldova.

În timpul Holocaustului au fost uciși aproximativ șase milioane de evrei, de toate vârstele, majoritatea din Europa. Printre victime s-au numărat și peste 1,5 milioane de copii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.