Săptămâna europeană a curăţeniei, marcată şi în Moldova

Aproximativ 2000 de elevi din nordul ţării au organizat concomitent, în localităţile lor, o zi de salubrizare, marcând astfel Săptămâna Europeană a Curăţeniei, care s-a desfăşurat în perioada 15-23 septembrie. Acţiunea, organizată de către „Caroma-Nord”, a avut ca scop creşterea gradului de sensibilizare a populaţiei din nordul Moldovei cu privire la amploarea problemei deşeurilor şi schimbarea atitudinii faţă de colectarea acestora, transmite IPN.

Acţiunea comună de salubrizare s-a desfăşurat miercuri, 23 septembrie, în câteva localități din raioanele Glodeni, Râşcani, Făleşti, Floreşti şi Sângerei. Cei care au dat start campaniei de ecologizare au fost elevii din Gimnaziul „Fundirii Vechi”, Glodeni. Fiind ghidaţi de directorul instituţiei, Valeriu Pogurschi, elevii s-au înarmat cu saci şi mănuşi pentru a colecta deşeurile din apropierea gimnaziului. La eveniment au participat chiar şi micuţii din clasele primare, care potrivit directorului, erau bucuroşi să urmeze exemplul colegilor mai mari.

Elevii din Gimnaziul Gura Căinarului, sub îndrumarea Galinei Ţehman, profesoară de biologie, au susţinut acţiunea. Aceştia au fost repartizaţi prin tot satul şi fiecare clasă a participat la salubrizarea unei anumite porţiuni de teren din localitate. Directorul gimnaziului, Vladimir Lesenco, e de părere că asemenea acţiuni reprezintă un mesaj către populaţie şi speră că oamenii vor conştientiza pericolul pe care îl reprezintă poluarea provocată de aruncarea deşeurilor la întâmplare.

Acţiunea din Gura Căinarului a fost susţinută de primărie, care a pus la dispoziţia elevilor o unitate de transport pentru colectarea şi transportarea deşeurilor adunate. Participanţii la acţiune sunt convinşi că dacă cetăţenii şi autorităţile şi-ar uni eforturile, atunci mediul înconjurător ar fi mai curat.

Rodica Frecăuţanu, director executiv al organizației societății civile Caroma-Nord, a comunicat după eveniment că e de datoria societăţii civile să încurajeze tinerii să organizeze astfel de acţiuni. Potrivit ei, organizația a reușit să mobilizeze un număr atât de mare de participanți datorită Grupului Ecologic Sângureni, din care fac parte de aproximativ 60 de fete şi băieţi din mai multe sate. Grupul a fost format de Caroma Nord în luna martie curent și are drept scop promovarea noilor tehnologii în valorificarea deşeurilor.

Curățenia în satele din nordul Republicii Moldova a fost făcută în cadrul unui proiect al Caroma-Nord cu suportul oferit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul FHI 360.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.