Şansele creării AIE 4, dezbateri IPN

Crearea unei noi coaliţii pro-europene în Parlament este dorită, însă cel puţin două partide care se declară pro-europene, Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat, nu au încredere unul în celălalt. În acelaşi timp, alegeri parlamentare anticipate nu sunt dorite de majoritatea forţelor politice, acestea reprezentând cel mai prost scenariu pentru ţară, iar reformele sunt vitale pentru viitorul Republicii Moldova. Despre şansele creării AIE 4, după ce a căzut Guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ, s-a discutat în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Şansele AIE 4 şi ale Republicii Moldova”, organizată de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

Artur Reşetnicov, deputat al Partidului Comuniştilor, a spus că el şi colegii săi nu au făcut un secret din faptul că îşi doresc demiterea premierului pe suspiciuni de corupţie şi crede chiar că, prin luările lor de cuvânt, comuniştii au reuşit să convingă mai mulţi deputaţi să voteze pentru demiterea Guvernului. Potrivit lui, este de mirare că Valeriu Streleţ nu s-a folosit de tribuna Parlamentului ca să spună de către cine este capturată ţara, aşa cum afirmă el şi colegii săi, dar şi pentru alte dezvăluiri. În acelaşi timp, Artur Reşetnicov a propus ca toate fracţiunile parlamentare să se reunească într-un dialog, unde să decidă împreună crearea unui guvern tehnocrat, să coalizeze societatea şi să nu mai despartă oamenii între „ai noştri şi ai lor”.

Eugeniu Nichiforciuc, deputat în fracţiunea Partidului Democrat, a replicat, spunând că democraţii nu au fost convinşi de comunişti să voteze moţiunea de cenzură, PDM are propria poziţie şi motive din care a decis să-şi retragă susţinerea pentru Guvern. „Într-adevăr, domnul Streleţ nu ne-a convins că ţara are nevoie de un astfel de prim-ministru, am decis că nu trebuie să ajungem în iarnă cu un astfel de Guvern, ci să ne dăm şansa să alegem un guvern pro-european puternic. Sperăm să creăm un guvern eficient. Trebuie să conştientizăm că Republica Moldova are nevoie de un Guvern care trebuie să reprezinte interesele ţării şi nu doar a unor persoane, scopul nostru va fi lupta cu corupţia, iar ţara merită o guvernare care să lupte cu corupţia, ci nu o guvernare care să creeze un scut în jurul celor suspectaţi de corupţie”, a spus deputatul democrat. Parlamentarul a mai spus că PDM va negocia crearea unei noi majorităţi parlamentare doar cu partidele care se vor declara deschis pro-europene.

Chiril Lucinschi, deputat al fracţiunii Partidului Liberal Democrat, a menţionat că demiterea Guvernului cu votul democraţilor a repetat scenariul din 2013, când a fost demis Guvernul condus atunci de către Vlad Filat. „Am fost de acord cu ideea că majoritatea parlamentară de facto nici nu a existat, că doar 50 de deputaţi nu este destul, că ar fi bine să o extindem, s-a vorbit despre grupul Leancă. Am fost deschişi şi, cel puţin, la ultima şedinţă am spus că suntem gata să discutăm. Dar ni s-a spus ultimativ că resetarea Alianţei e posibilă doar prin demisia Guvernului”, a comunicat parlamentarul. Potrivit lui Chiril Luchinschi, liberal-democraţii consideră că cineva vrea să-şi extindă puterea asupra instituţiilor statului şi de fapt acesta a fost scopul de bază a demiterii Guvernului. De aceea invitaţia de formare a unei coaliţii noi, chiar dacă este o propunere corectă, va fi examinată doar după ce PLDM se va convinge că PDM are deja încredere în liberal-democraţi, după ce a pierdut-o,. „Şi dacă se vorbeşte de încredere, aceasta trebuie să fie reciprocă şi să poată fi probată prin acţiuni”, a spus Chiril Lucinschi.

Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, expertul permanent al proiectului IPN, e de părere că ieri, 29 octombrie, în Parlament au avut loc reglări de conturi. El ar vrea să înţeleagă motivaţia PCRM de a vota moţiunea de cenzură, ştiind că PDM vrea o coaliţie nouă cu partidele pro-europene. Respectiv, spune expertul, PCRM nu este partid pro-european şi nu va fi invitat la negocieri, dar nu va merge nici la alegeri anticipate, căci se teme. „Este important să înţelegem că Guvernul a fost demis pentru reglare de conturi. Concluzia mea e că această clasă politică nu este capabilă să guverneze”, a concluzionat expertul.

Dezbaterea publică cu tema: „Şansele AIE 4 şi ale Republicii Moldova” este a 43-a ediţie din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.

  • artur resetnicov despre activitatea prim-ministrului.mp3
  •     0
  • chiril lucinschi despre crearea unei majoritati noi.mp3
  •     0
  • eugeniu nichiforciuc despre valeriu strelet.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.