Şansa ca liberalizarea regimului de vize cu UE să devină realitate pentru Republica Moldova pe parcursul anului viitor este foarte mare, consideră ambasadorul Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Matthias Meyer. Într-un interviu pentru Publika TV, diplomatul a spus că germanii se vor implica cu fermitate pentru ca moldovenii să poată călători fără viză în UE, transmite IPN.
Referindu-se la miza Moldovei pentru Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, de la sfârşitul acestei săptămâni – parafarea Acordului de Asociere cu UE, ambasadorul a spus că summitul va reprezenta începutul unui proces care va apropia părţile la toate nivelurile, nu doar în domeniul comercial, ci şi în multe altele.„Guvernul moldovean şi-a propus acest obiectiv deja de câţiva ani şi noi îl sprijinim cu fermitate, deoarece considerăm aceasta o şansă importantă pentru modernizarea societăţii dumneavoastră”, a remarcat Matthias Meyer.
Diplomatul german susţine că aşteptările moldovenilor în ceea ce priveşte schimbarea imediată a realităţilor după parafarea Acordului de Asociere, care prevede şi crearea Zonei de Comerţ Liber, nu ar trebui să fie prea mari. „Asocierea şi comerţul liber se află la începutul proceselor care ar trebui să producă o schimbare a condiţiilor din societate pe termen mediu şi lung. Veţi putea culege cu toţii roadele acestei munci, este însă necesar să conştientizaţi că progresele depind în cea mai mare parte de dumneavoastră. Toţi locuitorii Moldovei, trebuie să aveţi grijă ca toate responsabilităţile asumate să fie îndeplinite, să munciţi la implementarea obligaţiilor. Trenul spre Europa se va mişca doar dacă veţi participa cu energia necesară. Noi, germanii, europenii, suntem de partea dumneavoastră, dorim să vă ajutăm atât financiar cât şi cu personal”, a dat asigurări ambasadorul german.
Oficialul a spus că şi germanii, spre exemplu, după cel de-al Doilea Război Mondial, au avut o situaţie foarte dificilă. Economia germană era distrusă în întregime, însă germanii au reuşit, datorită ajutorului prietenilor şi propriei contribuţii, să edifice această economie. „Cred că a fost o atitudine de care trebuie să daţi dovadă şi dumneavoastră aici, în Moldova. Modernizarea este un proces global, un proces important la finele căruia veţi obţine lucruri bune. Toţi moldovenii trebuie să contribuie la reuşita acestui proces”, a subliniat Matthias Meyer.
Pe 28 şi 29 noiembrie are loc Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde Moldova urmează să parafeze Acordu de Asociere cu UE. Semnarea Acordului urmează să aibă loc în prima jumătate a anului viitor, după care acesta va intra în vigoare în mare parte înainte să fie ratificat.