Şansa ca Moldova să se realizeze ca stat nu este prea mare. Ciclu IPN de prezenţe locale dedicat Zilei Independenţei

Primarul comunei Capaclia, raionul Cantemir, Alexei Busuioc, spune că, pentru el și pentru familia sa, cei 26 de ani de independenţă a Republicii Moldova a însemnat libertate și responsabilitate. A fost nevoie de trecut peste mai multe trepte ale vieţii, de la decepții totale până la mari bucurii. Alexei Busuioc susţine că în timp ce Republica Moldova marchează 26 de ani de istorie, el a încărunțit cu 26 de ani, iar acest lucru îl face pesimist. „Astăzi nu contez mult pe ţară, așa ca ne căutam singuri de problemele noastre și încercam sa găsim soluții cât mai viabile. Oricum, îmi doresc ca urmaşii noştri să trăiască într-un stat care să poarte grija cetățenilor săi și, la rândul lor, cetățenii să sprijine statul, să se mândrească pentru faptul că sunt ai acestui stat”, a spus edilul.

În opinia primarului de Capaclia, la cea de-a 26-a aniversare, simbolul independenţei Republicii Moldova ar fi libertatea, şi anume libertatea de a circula şi de a te exprima. Potrivit acestuia, astăzi, Moldova este o ţară profund divizată, ca răspuns la schimbările istorice din ultimii ani. „Nu prea este clar unde merge ţara și cine dirijează aceste procese. Dar un lucru este cert, noi niciodată nu am putut să ne autoconducem, din păcate”, susţine alesul local. Primarul de Capaclia crede că locuitorii Republicii Moldova trăiesc în lumi paralele în ceea ce priveşte conducerea ţării. Neîncrederea în viitor, lipsa locurilor de muncă, lipsa infrastructurii, determină oamenii să-și piardă încrederea în ţara în care trăiesc.

Despre susținerea cetăţenilor de către stat, în prezent, este foarte dificil de vorbit, în opinia lui Alexei Busuioc. Statul mai mult acționează ca o mașina de intimidare, când vine vorba de primari şi primării. „Setea de putere într-un stat neputincios face ca autorităţile centrale sa reacţioneze foarte dur la iniţiativele de descentralizare și să se acopere cu scuturile existente, cum este poliţia, procuratura sau justiţia”, spune primarul. În opinia acestuia, în prezent, șansa ca Republica Moldova să se realizeze ca stat nu este prea mare. „Noi nu avem o idee naționala care ne-ar face uniți. Această stare de lucruri se va opri, când vom scăpa de influenţa clasei politice, lucru care nu este bine văzut de toate guvernările care s-au perindat până acum”, potrivit lui Alexei Busuioc.

Primarul comunei Capaclia, raionul Cantemir crede că dacă fiecare la locul lui şi-ar face bine meseria, în alții 20 - 25 de ani am putea să atingem un oarecare nivel de viață. „Dacă toți am face acest lucru, Moldova ar putea avea un viitor”, susţine edilul. El crede că independenţa Republicii Moldova este doar o zi de naștere a ţării, unde au fost aduse actele în ordine, nimic mai mult. Alexei Busuioc mai spune că şi-ar dori mult ca sărbătoarea care se apropie să aducă reflecții adânci cine suntem, de unde venim si unde mergem?
---

Primarul Alexei Busuioc, în prezent, se află la al treilea mandat. A fost în fruntea Primăriei Capaclia în perioada 2003-2007. După o pauză de patru ani, revine în fotoliul de primar în 2011, unde se află și în prezent. Pe 18 septembrie, Alexei Busuioc împlineşte vârsta de 50 de ani.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.