Sandu și Recean, la Varnița: „Am notat care sunt necesitățile imediate”

Extinderea autonomiei energetice a instituțiilor publice prin utilizarea centralelor pe biomasă. A fost unul dintre subiectele abordate de președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean cu administrațiile publice locale din zona de securitate. Astfel, ministerul Dezvoltării Regionale și Infrastructurii, cu primăriile vizate urmează să pregătească proiecte care să asigure autonomie energetică pentru școli, grădinițe, primării și alte instituții publice, transmite IPN.

Totodată, potrivit Maiei Sandu, au fost discutate necesitățile la zi ale cetățenilor în contextul actualei crize. „Am înțeles că e nevoie și de sprijin sub formă de lemne, peleți, e nevoie de generatoare în plus”, a precizat Maia Sandu.

Totodată, potrivit lui Dorin Recean, școlile din regiunea transnistreană, subordonate autorităților constituționale, au revenit astăzi la ore, însă, în regim online.

Demnitarii s-au referit și la dificultatea comunicării cu Tiraspolul.

„Imediat ce griza a apărut noi ne-am adresat celor din stânga Nistrului, cu o propunere ca ei să cumpere gaz, noi să le organizăm achizițiile de gaz, pentru că ei nu pot să o facă din punct de vedere tehnic. Am primit refuz”, a declarat premierul Dorin Recean.

Guvernul de la Chișinău a transmis un mesaj de susținere cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, în special celor din stânga Nistrului, asigurându-i că vor primi ajutor rapid și că nu vor fi lăsați de izbeliște.

În contextul acuzațiilor din partea Federației Ruse privind criza energetică, autoritățile moldovenești au reafirmat că Republica Moldova are un contract valabil cu Gazprom până în 2026 și că decizia unilaterală a Gazprom de a sista furnizarea de gaze naturale este responsabilă de actuala criză.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.