Sancţiunile pentru călătoria fără bilet vor fi suportate de făptaşi

Admiterea pornirii în călătorie fără bilet în transportul rutier regulat suburban, interurban şi internaţional va fi sancţionată cu amendă de la 800 lei la 1200 lei, aplicată conducătorului mijlocului de transport şi persoanei responsabile de aprobarea ieşirii în cursă a mijlocului de transport. Aceasta este una din modificările aprobate de Guvern, în cadrul ultimei sale şedinţe, la Codul Contravenţional şi alte acte legislative, transmite IPN

De asemenea, amenzi în sumele nominalizate va plăti conducătorul mijlocului de transport sau persoana responsabilă de taxare în transportul rutier pentru neeliberarea pe traseu a biletului de călătorie. Sancţiuni în sumele respective vor fi aplicate şi pentru admiterea călătoriei fără bilet în transportul feroviar, electric şi naval.

Ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor Vasile Botnari a spus că scopul modificărilor şi completărilor este de a redirecţiona responsabilităţile de sancţionare pentru călătoria fără bilet în transportul public de la întreprinderile de transport către conducătorii auto, controlorii de peron şi taxatori.

„Actualmente, pentru călătoria fără bilet întreprinderilor de transport li se aplică amenzi de până la 50 de mii de lei. Multe sunt încărcate de datorii, fiind la limita falimentului. Pe când amenda aplicată conducătorilor auto, care transportă în continuare ilicit călătorii, li se aplică o amendă de maximum 9 mii lei, pentru toţi călătorii, chiar dacă sunt îmbarcaţi 50. Nu este nici echitabil, nici eficient. Proiectul propune şi sancţionarea întreprinderilor, dar numai în cazurile când se va constata că acestea nu ţin evidenţa biletelor de călătorie şi nu le înmânează conducătorilor auto sau taxatorilor. Mărimea sancţiunii propuse este de 10 de mii de lei pentru fiecare caz de încălcare”, a specificat Botnari.

Proiectul de lege mai prevede majorarea sancţiunilor pentru pentru călătorii care vor fi depistaţi că nu au procurat bilet în transportul rutier suburban, interurban şi internaţional, precum şi în transportul feroviar şi naval, în sumă de la 200 la 600 lei. Călătoria fără bilet în transportul regulat rutier intern şi electric urban va fi sancţionată cu amendă de la 150 la 400lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.