Sancţiuni pentru încălcarea regulilor de creditare
Guvernul a aprobat modificări în mai multe acte legislative, instituind pedepse pentru dobândirea unor credite, despăgubiri sau indemnizaţii prin prezentarea informaţiilor false. Sancţiunile se vor aplica dacă respectivele acţiuni vor prejudicia instituţiile financiare, organizaţiile financiare nebancare, asociaţiile de economii şi împrumut sau societăţile de asigurare cu peste 500 de unităţi convenţionale (10 mii delei), transmite Info-Prim Neo.
Pedepsele prevăzute pentru persoanele fizice sunt de la 1500 la 3000 de unităţi convenţionale (1 u.c.= 20 de lei) sau închisoare de la 2 la 6 ani. În cazul persoanelor juridicele sancţiunile oscilează între 1000 şi 3000 de u.c. cu privarea dreptului de a exercita o anumită activitate .
Aceleaşi acţiuni, dar care care au cauzat daune deosebit de mari, vor fi pedepsite cu amendă de la 2000 la 3000 u.c. sau cu închisoare de la 3 la 8 ani, în cazul persoanelor fizice. Iar pentru persoanele juridice se prevăd amenzi în mărime de la 3000 la 6000 u.c., cu privarea dreptului de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.
Vor fi sancţionate şi manipulările pe piaţa valorilor mobiliare – tranzacţiile sau ordinile de tranzacţionare care presupun procedee fictive sau altă forme de înşelăciune, utilizarea abuzivă a informaţiilor privilegiate pe piaţa valorilor mobiliare, înstrăinarea valorilor mobiliare care cauzează daune în proporţii deosebit de mari. Aici amenzile variază între 1000 u.c. şi 6000 u.c.
Scopul anunţat al acestor modificări constă în ajustarea prevederilor Codului Contravenţional şi Codului Penal la cele ale legilor în domeniul pieţei financiare nebancare, precum şi în perspectiva adoptării noilor legi în acest domeniu.