Sancţiuni pentru aruncarea gunoiului în stradă
Persoanele care vor fi prinse aruncând arbitrar gunoiul în stradă vor fi sancţionate. Primarul general al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, a cerut poliţiei municipale să-şi dinamizeze acţiunile în acest sens şi, prin verificarea mai insistentă de către poliţiştii de sector a teritoriilor, să-i pună în gardă pe cei care au astfel de porniri.
Potrivit primarului, fiecare locuitor al capitalei trebuie să încheie un contract cu regia „Autosalubritate” dacă are necesitatea de a transporta volume mari de deşeuri, inclusiv de la construcţii. În caz contrar, spune el, poliţia ar trebui să întocmească procese verbale şi să sancţioneze populaţia pentru astfel de contravenţii.
Totodată, spune primarul, este necesară o muncă asiduă de implicare a cetăţenilor „în ideea de curăţenie” a oraşului. Chirtoacă a exemplificat prin situaţia de la Minsk, unde nu există coşuri pe stradă, doar în staţii şi la scara blocului, însă acolo nimeni nu aruncă gunoiul pe jos.
Potrivit lui, Regia „Autosalubritate” a schimbat graficul de evacuare a deşeurilor şi promite o evacuare mai eficientă a gunoiului din municipiu. Totodată, municipalitatea intenţionează să modifice normativele sanitare şi tarifele pentru evacuarea gunoiului, pentru a optimiza acest serviciu. În prezent, în tariful la acest serviciu este inclus normativul de 1 metru cub anual la 1 locuitor, ceea nu corespunde realităţilor.
Volumul de deşeuri acumulat în municipiul Chişinău s-a dublat în ultimii ani, de la unu la doi metri cubi anual pe cap de locuitor, în special pe seama cantităţilor mari de sticle, ambalajelor din plastic şi a resturilor alimentare. Zilnic din oraş sunt evacuate câte 3500-3700 metri cubi de deşeuri, cu 1000 metri cubi mai mult decât volumele contractate.