Ofițerii retrași și de rezervă ai organelor de forță și forțelor armate din Republica Moldova înaintează o scrisoare publică către președintele Maia Sandu în care se declară îngrijorați „de situația acută socială, economică și politică internă”, care, în opinia lor, „poate duce la o destabilizare semnificativă a situației în țară”. Scrisoarea deschisă a fost aprobată în ședința Consiliului mișcării patriotice „Salvăm Moldova!” și susținută de reprezentanții Consiliului Republican al Platformei Publice „Uniunea Populară”. Semnatari o îndeamnă pe Maia Sandu, în calitate de șef al statului și garant al Constituției Republicii Moldova, să ofere răspunsuri neechivoce la întrebările care îi îngrijorează, transmite IPN.
În scrisoare se menționează că, potrivit informațiilor publicate în mass-media, structurile străine, atât de stat, cât și private, au obținut acces la informații secrete, inclusiv la cele care se încadrează în categoria de importanță specială. Aceștia întreabă, pe ce bază și cu ce drept li s-a dat acces la acest tip de informații. De ce, în calitate de șef al statului, nu ia toate măsurile posibile pentru ca aceste acțiuni, care pot fi considerate infracționale, să fie suprimate și să nu aibă loc în viitor?
De asemenea, semnatarii o întreabă pe Maia Sandu când vor fi adresate revendicări ambasadorului din SUA și i se va prezenta o notă oficială de protest în legătură cu intervenția sa în activitatea Serviciului de Informații și Securitate, Procuraturii Generale și Comisiei Electorale Centrale. Ei consideră că acțiunile ambasadorului SUA în Moldova, Derek Hogan, precum și ale ambasadorului României în Moldova, Daniel Ioniță și șefului delegației UE în Moldova, Peter Michalco, sunt o presiune directă asupra autorităților unei țări suverane, amestec în treburile interne ale statului moldovenesc.
Potrivit semnatarilor, jucători externi intenționează prin orice mijloace să includă Moldova în „liderii” confruntării geopolitice, transformându-i pe toți în ostatici involuntari ai intereselor cuiva. Ei consideră că sunt create condițiile prealabile pentru pregătirea revoltelor de masă în Moldova, precum Maidan, cum s-a întâmplat în toate țările care au trecut sub control extern. Semnatarii au îndemnat-o pe Maia Sandu să prevină dezvoltarea unor astfel de scenarii în Moldova.
Platforma Publică „Uniunea Populară” a fost lansată la mijlocul lunii mai 2021.