Procesul de implementare a noului sistem de salarizare în cadrul Companiei Teleradio-Moldova decurge cu dificultate din cauza unor carențe de management, dar şi a rezistenţei opuse de o parte a salariaţilor. O concluzie în acest sens au formulat în cadrul unei conferinţe de presă de la IPN experții Asociației Presei Electronice APEL care au monitorizat timp de 8 luni modul în care se desfăşoară reformele la Teleradio-Moldova în cadrul unui proiect finanțat de Fundația Soros-Moldova.
Preşedintele APEL, Vasile State a spus că administraţia companiei a decis acum 3 ani înlocuirea vechiului sistem de salarizare cu unul menit să stimuleze performanţa profesională, inițiativa fiind apreciată de către experții Asociației. Totuși, conducerea companiei a tolerat nerespectarea termenelor de implementare prevăzute inițial și a evitat să aplice sancțiuni pentru a îndrepta situaţia la timp, fapt care a dus ulterior la mai multe amânări ale trecerii la noul sistem de salarizare în cazul unor subdiviziuni structurale.
Potrivit experților APEL, Consiliul de Observatori al Companiei, deși a examinat situația în domeniu în dese cazuri, n-a dat dovadă de consecvență în deciziile sale și n-a supravegheat corespunzător aplicarea noului sistem de salarizare din cadrul instituției publice.
În cadrul proiectului, APEL a elaborat 3 studii de caz care se referă la calitatea cadrului normativ intern vizând noul sistem de salarizare, calitatea deciziilor conducerii companiei și aplicarea noului sistem de salarizare la nivel de două subdiviziuni structurale.
Potrivit expertului Cornelui Rusnac, la Radio Moldova, managerii au întreprins activităţile necesare pentru implementarea tuturor etapelor prevăzute de reforma sistemului de salarizare. În același timp, la TV Moldova 1 acțiunile managerilor au fost insuficiente şi/sau realizate cu întârziere, iar sistemul nou nu a fost aplicat în totalitate.
Asociația APEL a monitorizat gestionarea reformelor la Compania publică în cadrul proiectului „Monitorizarea implementării noului sistem de salarizare la IPNA Compania Teleradio-Moldova ca element-cheie în asigurarea reformelor”, susţinut de Programul Mass-Media al Fundaţiei Soros-Moldova.