Salariile moldovenilor sunt mult mai mari decât cele raportate, expert

Statisticile despre salariile moldovenilor nu reflectă nici pe departe realitatea. Pentru a-şi optimiza cheltuielile, mulţi antreprenori achită salariile în plic, după care raportează salarii minime. De facto, salariile ridicate de moldoveni sunt cu mult mai mari, posibil chiar dublu faţă de salariul mediu pe economie, notează Adrian  Lupuşor, expert economic, director executiv al Centrului „Expert-Grup”, transmite IPN.

Solicitat de IPN, Adrian Lupuşor, a spus că salariul nu este singura sursă de venit a moldovenilor. Mai sunt şi remitenţele sau dividentele în cazul oamenilor de afaceri, care de asemenea nu sunt în totalitate reflectate în statistici. Moldovenii au tendinţa să raporteze salarii diminuate, de aceea se creează erori în statistici.

Potrivit lui Adrian Lupuşor, un indicator care demonstrează că veniturile nu sunt cele raportate sunt cheltuielile moldovenilor, care depăşesc de multe ori veniturile. De aceea, este mai relevant să fie analizate cheltuielile. În viziunea expertului, comparativ cu anul trecut, moldovenii trăiesc mai bine, iar anul 2013 a fost unul cu o creştere economică robustă. A fost un an agricol mult mai bun şi a contribuit la îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale populaţiei de la sate.

„Chiar dacă avem o creştere economică robustă, când comparăm situaţia economică a Republicii Moldova cu cea alte ţări vedem că ne poziţionăm pe ultimele locuri la capitolul PIB pe cap de locuitor, care este cel mai mic din Europa Centrală şi de Est şi unul din cele mai mici din spaţiul CSI”, a mai spus expertul.

Potrivit ultimelor date prezentate de Biroul Naţional de Statistică, în luna septembrie  câştigul salarial mediu nominal brut în Republica Moldova a fost de 3758,5 lei, în creştere cu 9,8% faţă de luna septembrie 2012. Totodată, Banca Naţională a Moldovei a anunţat că în 9 luni ale anului curent, moldovenii care muncesc în străinătate au trimit acasă 1,1 miliarde de dolari. Suma este cu 8% mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2012. Estimările BNM arată că transferurile anuale ale migranţilor moldoveni ajung până la 30% din Produsul Intern Brut. Instituţia prognozează majorarea volumului banilor trimişi de migranţi până la 2 miliarde de dolari până la sfârşitul anului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.