Salariile în Moldova cresc mai încet decât în regiune din cauza redistribuirii forţei de muncă
Salariile în Moldova cresc mai încet decât în regiune din cauza redistribuirii forţei de muncă, afirmă specialişti ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), transmite Info-Prim Neo.
„Cererea pentru forţa de muncă în R. Moldova a crescut, iar oferta, ca urmare a redistribuirii forţei de muncă, a crescut şi mai rapid, ca urmare salariile au crescut încet”, a declarat reprezentantul FMI la Chişinău, Johan Mathisen, în cadrul şedinţei ordinare a Clubului presei economice.
Potrivit lui Johan Mathisen, faptul că structura forţei de muncă din sectoare în economia Moldovei aminteşte tot mai mult de structura economiei altor state este un semn că procesul de redistribuire a forţei de muncă şi de modernizare a structurii economiei se apropie de sfârşit. Finalizarea redistribuirii forţei de muncă pe sectoare va începe să ducă la creşterea salariilor reale.
Potrivit FMI, în ultimii ani creşterea salariului s-a produs uniform pe sectoare, ca urmare a aplicării grilei de salarizare. „Nu este un lucru normal. Ar trebui să fie o corelare mai mare între creşterea salariului şi productivitate. Firma cea mai puternică să plătească mai bine”, a menţionat Johan Mathisen.
Specialiştii sunt de părerea că structura economiei “s-a schimbat considerabil” pe parcursul a zece ani. Dacă la mijlocul anilor '90 cota agriculturii în Produsul Intern Brut se ridica la 30%, după anul 2000 a căzut cu aproape un sfert. Iar numărul angajaţilor din sectorul agrar s-a redus cu aproape 400 mii, dintre care 100 mii au plecat în alte sectoare ale economiei, 200 mii au emigrat, iar circa 100 de mii au renunţat la angajarea în câmpul muncii.