Salariile angajaţilor din subdiviziunile Primăriei municipiului Chişinău vor fi revăzute
Salariile mari ale angajaţilor din subdiviziunile Primăriei municipiului Chişinău vor fi revăzute spre micşorare. O astfel de dispoziţie a fost formulată luni, 3 decembrie, de către primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă.
În context, edilul a abordat problema instituirii unor funcţii „artificiale”, exemplificând-o pe cea de viceprim-director în cadrul Regiei Transport Electric Chişinău (RTEC).
Veaceslav Vâşcu, noul viceprim-director al RTEC, prezent în cadrul şedinţei, a informat, la cererea primarului, că are un salariu de 8,7 mii lei, iar directorul general – 9,6 mii lei. Potrivit lui, funcţia de viceprim-director a fost instituită printr-un ordin al directorului general „în legătură cu situaţia gravă din transportul electric şi divergenţele între angajaţi Regiei, create de fosta conducere, precum şi de necesitatea de a face unele modificări în cadrul statelor de personal”.
Primarul general i-a sugerat lui Veaceslav Vâşcu să-şi depună „demisia de onoare” şi l-a rugat să-i transmită lui Victor Martâniuc, care s-ar afla la moment în spital, că după însănătoşire să se prezinte „pentru discutarea serioasă a problemelor legate de activitatea Regiei”.
Primarul general a declarat presei că are un salariu de circa 4300 lei, care variază în fiecare lună în funcţie de unele calcule.
Dorin Chirtoacă spune că vor fi revăzute salariile angajaţilor din toate subdiviziunile Primăriei, menţionând, totodată, că la Regia Transport Electric este o situaţie cu totul ieşită din comun. Potrivit primarului, Victor Martâniuc, şi-a fixat printr-un regulament chiar şi pensie la nivelul de 75% din salariul directorului în funcţie, plus o serie întreagă de facilităţi, precum asigurarea cu transport pe cheltuiala regiei pentru necesităţi personale pe perioada pensiei, posibilitatea de a se odihni la baze de odihnă. „Sunt abuzuri care s-au construit cu anii şi pe care încerc să le dezrădăcinez”, a spus primarul.
El a menţionat că a constatat de mai mult timp că este o diferenţă mare între salariile funcţionarilor Primăriei şi ai preturilor, de 800 – 1500 de lei, şi salariile din întreprinderile subordonate Primăriei, aflate la autogestiune. El a menţionat că salariile mari nu se justifică în contextul în care activităţile din cadrul acestor instituţii nu sunt organizate la cel mai înalt nivel, iar toate problemele nesoluţionate sunt puse în seama lipsei de resurse financiare şi tarife inadecvate.
„Trebuie să avem salarii mari în republică, însă stabilirea acestora trebuie să pornească de la un concept unic, însă nu ca în prezent – pentru unii salarii la nivelul Uniunii Europene, iar pentru alţii - nici măcar la nivelul minimumului de existenţă”, a mai spus primarul, citat de Info-Prim Neo.