Sala funerară din cadrul Cimitirului Evreiesc din Chișinău va fi restaurată cu sprijinul SUA

Sala funerară (beit kaddishim) din cadrul Cimitirului Evreiesc din Chișinău va fi restaurată. Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturii oferă 200 de mii de dolari pentru executarea lucrărilor, transmite IPN.

Banii oferiți de SUA sunt pentru a finaliza lucrările topografice, cercetările istorice și restaurarea sitului. Proiectul de restaurare este un un exemplu concret al respectului poporului american pentru cultura și istoria diversă a Moldovei, a declarat ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon.

Înainte de atrocitățile comise împotriva evreilor în timpul pogromurilor și holocaustului din secolul XX, Moldova era unul dintre centrele importante ale vieții evreiești din Europa. Comunitatea evreiască din Moldova continuă să-și aducă contribuția pentru dezvoltarea țăriia adăugat diplomatul.

Începând din 2001, Fondul ambasadoruilor SUA pentru conservare culturală a finanțat în Moldova proiecte în valoare totală de peste 1,5 milioane de dolari.

Ministrul culturii, Sergiu Prodan, a declarat că comunitatea evreiască a jucat un rol cardinal în ceea ce se numește patrimoniu comun al societății în Moldova, componentă cu care e de neînchipuit aspectul de astăzi al Moldovei. Acesta a apreciat eforturile depuse și susțineraa financiară și morală a SUA pentru Moldova. În opinia sa, acest proiect va fi, în primul rând, unul știinșțific, se va crea un grup de lucru al comunității evreiești pentru lucrările care vor fi făcute, pentru a nu se leza, greși și dăuna.

În opinia lui Sergiu Prodan, nu e vorba doar se restaurarea, renovarea unei clădiri, e vorba de istorie, e vorba de patrimoniu, de conștientizare a ceea ce s-a întâmplat pe durata sec. XX, astfel ca în sec.XXI să se evite greșelile, să nu se repete crimele și să se consturiască o societate bazată pe respect recipoc și pe cunoștința adevărului istoric. Ocolirea anumitor aspecte va duce acolo de unde va fi greu de ieșit, consideră ministrul.

Președintele comunității evreiești din Moldova, Alexander Bilinkis, a spus că în Moldova sunt mai mult de 100 de cimitire evreiești, multe dintre care sunt îngrădite, dar multe din ele sunt în paragină. Chiar dacă acest cimitir este în oraș, are aceeași soartă. O mare parte din el a fost transformat în parc, corturi de tenis, recent s-au construit blocuri de locuit pe teritoriul fostului cimitir evreiesc. Nu s-a reușit păstrarea memoriei celor îngropați aici. Mulți dintre membrii comunității evreiești sunt dezamăgiți de respectiva situație. Chiar și așa, cred în mai bine. Vrea să creadă că proiectul finanțat de SUA va deveni un impuls pentru protecția și altor monumente.

Directorul Muzeul de Istorie a Evreilor din Republica Moldova, Irina Shiova, consideră că acest proiect de restaurare este un semnal clar pentru toată lumea că patrimoniul național moldovenesc și patrimoniul etnic evreiesc, ca parte integrală a patrimoniului național moldovenesc, contează.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.