S-a semnat Protocolul celei de-a IX-a reuniuni a Comisiei interguvernamentale moldo-turce

Valoarea schimburilor comerciale între Republica Moldova și Turcia a crescut considerabil pe parcursul ultimilor ani, până la circa 500 de milioane de dolari. Autoritățile ambelor state susțin că acest lucru se datorează Acordului de comerț liber dintre Republica Moldova și Turcia, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2016. Părțile își propun ca valoarea schimburilor comerciale să atingă în timpul apropiat un miliard de dolari. Declarații în acest sens au fost făcute co-președinții Comisiei Interguvernamentale moldo-turce de colaborare economică, vicepremierii Octavian Calmâc și Hakan Çavuşoğlu, în cadrul unei conferințe de presă la Chișinău, transmite IPN.

În debutul conferinței de presă, cei doi oficiali au semnat Protocolul celei de-a IX-a reuniuni. Octavian Calmâc a declarat că Turcia este pe locul șapte în topul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova și doar în anul curent s-a înregistrat o creștere de peste 50% a exporturilor moldovenești pe piața turcească. Însă, pentru ca Acordul de comerț liber dintre cele două state să fie pus pe deplin în aplicare că mai rămân multe de făcut.

Octavian Calmâc a menționat intenția de a liberaliza inclusiv domeniul serviciilor, mai ales serviciile de transporturi, atât avia, cât și terestre. În ceea ce privește investițiile, Turcia este pe locul trei ca volum de investiții efectuate în Republica Moldova, acestea însumând mai bine de 22 de milioane de dolari în ultimii ani. Cele peste 1250 de întreprinderi mixte create pe teritoriul Republicii Moldova vor diversifica nu doar comerțul cu mărfuri, dar și sfera serviciilor, a opinat oficialul moldovean.

Hakan Çavuşoğlu a declarat, la rândul său, că relațiile bilaterale economice trebuie dezvoltate pentru a contribui la apropierea și mai mult a statelor. La începutul anilor 2000, schimburile comerciale bilaterale se cifrate la 45 de milioane de dolari. La începutul anului curent această cifră a crescut până la aproape 500 de milioane de dolari, însă potențialul este mai mare. În scurt timp, se dorește atingerea cifrei de un miliard de dolari.

Hakan Çavuşoğlu are planificate întrevederi în Republica Moldova cu președintele Igor Dodon și cu premierul Pavel Filip. Miercuri oficialul va efectua o vizită în UTA Găgăuzia, în cadrul căreia va merge la mai multe obiective renovate cu sprijin turcesc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.