S-a încheiat încă un sezon de conservare a pietrelor funerare din Cimitirul Catolic

Ambasada Poloniei anunță încheierea celui de-al patrulea sezon al lucrărilor de conservare a pietrelor funerare de pe mormintele reprezentanților poporului polonez înmormântați la Cimitirul Catolic din Chișinău. În acest an, a fost restaurată piatra funerară de pe mormântul unei reprezentante a familiei Davidovici, născută în 1831, și a fost instalat un acoperiș provizoriu pe Capela familiei Ohanovici, transmite IPN.

Luni, 19 noiembrie, în cadrul evenimentului de încheiere a sezonului patru al lucrărilor, ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartlomiej Zdaniuk, a spus că în secolul 19 și în prima jumătate a secolului 20, în Republica Moldova au locuit mulți polonezi, care au fost înmormântați la Cimitirul Catolic.

„Am reușit anul acesta să renovăm un monument foarte frumos. Vrem să continuăm această activitate și anul viitor. Pentru noi, această grijă față de locurile unde sunt înmormântați polonezii este un lucru important, ca să nu-i pierdem din amintirea noastră”, a spus Bartlomiej Zdaniuk.

Directorul întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare”, Ludmila Boţan, a spus că pentru anul viitor se planifică renovarea a cinci monumente și elaborarea expertizei privind renovarea Capelei familiei Ohanovici. „Sunt importante pentru noi aceste lucrări, pentru următoarele generații, ca să vadă care este trecutul, tradițiile, cultura și tot ceea ce avem în comun cu poporul polonez”, a spus Ludmila Boţan.

În Cimitirul Catolic sunt peste trei mii de morminte, dintre care jumătate sunt ale polonezilor. Lucrările de conservare a monumentelor funerare se efectuează în cadrul Memorandumului între Ambasada Republicii Polone în Republica Moldova și Primăria Municipiului Chișinău privind cooperarea în domeniul conservării patrimoniului cultural polonez, semnat în 2014. Până acum, au fost restaurate zece obiecte funerare.
 

  • bartlomiej zdaniuk despre lucrarile de restaurare.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE