Administrația SA „Apă-Canal Chișinău” (ACC) promite că, în mai puțin de trei ani, mirosul neplăcut de la Stația de Epurare va dispărea. Se va întâmpla datorită unui proiect de renovare, lansat astăzi, 20 ianuarie, care presupune și punerea în funcțiune a unei noi linii de tratare a nămolului. Astfel, prelucrarea nămolului nu se va mai face în saci geotube, o soluție temporară la care a apelat întreprinderea, ci în centrifugi de deshidratare, mecanism prin care se va asigura deversarea apelor uzate conform standardelor europene, transmite IPN.
În cadrul evenimentului de lansare a implementării contractului de reabilitare a Stației de Epurare, directorul general ACC, Veronica Herța, a comunicat că proiectul va dura circa 900 de zile. „Anul 2017 a fost anul în care a fost deblocată asistența financiară și am înregistrat primele reușite la capitolul realizări. Și aici vorbim despre cele 51 de unități de mecanisme și echipamente de intervenție, despre semnarea mai multor contracte din proiectul BERD și BEI. Anul 2018 este important pentru furnizorul de apă deoarece se intră în forță cu implementarea elementelor Programului de dezvoltare. Astfel, urmează a fi inițiată reabilitarea a 140 km de rețele apeduct, a 7 km rețele de canalizare, a sistemului de monitorizare SCADA și, nu în ultimul rând, începe reabilitarea Stației de Epurare” , a subliniat Veronica Herța.
Prezent la eveniment, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a spus că succesul acestei investiții va depinde de toate părțile implicate în proces. „Contăm și pe implicarea societății civile, căci această investiție este vitală nu doar pentru municipiul Chișinău, întrucât va îmbunătății condițiile ecologice din preajma râului Bâc, reducând poluarea”, a menționat diplomatul european. Și reprezentanții BERD și BEI și-au exprimat încrederea și speranța că renovarea Stației de Epurare va îmbunătăți condițiile de viață ale locuitorilor municipiului Chișinău.
Contractul prevede reabilitarea structurilor existente pe linia apei, construcția unei noi stații de pompare a apelor uzate și a deznisipatoarelor, precum și construcția liniei noi de tratare a nămolului. Pe linia apei, vor fi reabilitate trei decantoare primare, patru bazine de aerare și șapte decantoare secundare. În ceea ce privește linia de tratare a nămolului, urmează a fi construite îngroșătoare pentru nămolul primar și nămolul biologic, instalarea centrifugilor, construirea rezervorului de gaze. Iar ca rezultat, se va reuși producerea gazului.
Lucrările se estimează la 24,2 mln euro și vor fi efectuate de către Consorțiul PASSAVANT ENERGY and Enviroment Ludwing Pfeiffero. Potrivit lui Nino Foti Rossito, reprezentantul companiei, deja se desfășoară lucrări de proiectare, iar în câteva luni vor începe renovările propriu-zise.
Implementarea Contractului se desfășoară în cadrul Programului de Dezvoltare a Serviciilor de Alimentare cu Apă din municipiul Chișinău, finanțat din sursele creditelor Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD), a Băncii Europene de Investiții (BEI), în valoare totală de 61,8 mln EUR şi a grantului investițional acordat de către Uniunea Europeană, prin Facilitatea de Investiții pentru Vecinătate (UE FIV).