Ruslan Baltaga: Agenda de proiecte moldo-române în domeniul sănătății este complexă

Republica Moldova și România au colaborări care se materializează în programe concrete, implementate în instituțiile medicale din cele două țări. Așa se întâmplă și în cazul Institutului Oncologic din Chișinău, care este parte a mai multor proiecte transfrontaliere și beneficiază direct de suportul țării vecine. Despre ele a vorbit directorul instituției, Ruslan Baltaga, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Colaborarea moldo-română în domeniul sănătății, oportunități deschise” organizată de IPN.

„La moment sunt în derulare două proiecte de cercetare transfrontaliere care se realizează împreună cu Institutul Regional de Oncologie Iași. Ele vizează două probleme majore în diagnosticul de precizie al cancerului colorectal și cancerul pulmonar. S-a reușit integrarea acestor echipe cu posibilități de diagnostic performante și de mare precizie și altă problemă care este abordată, este spectrul microflorei la pacienții cu cancer colorectal. Aceste proiecte sunt în derulare”, a declarat Ruslan Baltaga.

Potrivit lui, la rând este un alt apel de proiecte transfrontaliere unde urmează a fi abordate probleme comune caracteristice nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru România. „Acestea ar fi asigurarea condițiilor de diagnosticare a maladiilor oncologice în stadii precoce, ceea ce ar permite tratament mai eficient și chiar efect curativ, terapeutic, înlăturarea problemei. În așa fel, intenționăm dezvoltarea unui proiect de screning al cancerului pulmonar, care este o maladie diagnosticată în stadii tardive în 30% din cazuri. Nu doar la noi este o problemă, dar în toată regiunea. Alt exemplu de colaborare cu colegii din România ține de domeniul oncologiei pediatrice”, a declarat Ruslan Baltaga.

Pandemia și războiul din Ucraina sunt crize care au făcut să se mobilizeze și mai mult eforturile depuse de instituțiile medicale din Republica Moldova și România în cadrul unor proiecte coordonate de organizații internaționale.

„Noi prestăm servicii medicale într-un cadru foarte complex, cu multipli parteneri. În cadrul acestui proiect au fost evaluate posibilitățile Institutului Oncologic și acolo unde putem trata, tratăm pacienții în Republica Moldova, iar unde nu avem capacități sau sunt liste de așteptare, acești pacienții sunt consultați de un tumor board internațional, în special de colegi din Republica Moldova și din România, dar și din alte țări, vorbitori de limbă română și unde este posibil, acești pacienți se transferă pentru o perioadă de tratament în România, în diferite centre, care le acceptă tratamentul și ei se întorc la monitorizare în Republica Moldova. Agenda de proiecte este foarte mare, ne dorim să continue, cel puțin la acest nivel. Conlucrările sunt în toate domeniile clinice, toți specialiștii pot să menționeze despre asta, deoarece această conlucrare are și componenta umană, de legături, și este mai mult decât o conlucrare profesională”, a declarat Ruslan Baltaga.

Potrivit lui, cadrele medicale din Republica Moldova se bucură de o mare deschidere în România. „Sunt acceptați la evenimente din România cu scutiri de taxe, cu facilități la cazări, sunt multe aspecte și detalii care sporesc și mai mult acest contact profesional și uman”, a punctat Ruslan Baltaga.
Dezbaterea se desfășoară în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.