Rusia trebuie să respecte relaţiile economice cu Republica Moldova, PLR

Federaţia Rusă trebuie să respecte relaţiile economice cu Republica Moldova fără a implica interesele politice. Cele două ţări trebuie să evite blocajele şi să păstreze regulile comerciale impuse de Organizaţia Mondială a Comerţului, din care ambele fac parte, sugerează deputatul Oleg Bodrug, membru al echipei liberalilor reformatori.

„Republica Moldova achită integral pentru gazul consumat pe teritoriul din dreapta Nistrului şi îl achită la preţuri apropiate de cele plătite de ţările din Uniunea Europeană. Dacă e să vorbim de preţul la gaz, per total, acesta depinde de fluctuaţiile pieţei petroliere mondiale. Şi ce se întâmplă în Republica Moldova sau în Uniunea Europeană n-ar trebui să fie voinţa lui Rogozin, dar ar trebui să fie relaţii strict economice care să fie respectate”, a spus Oleg Bodrug, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

Parlamentarul a adăugat că orice sistare a livrărilor de gaze în Republica Moldova ar fi alogică şi destul de complicată din punct de vedere tehnic. Aceasta ar pune în pericol angajamentele de livrare a gazului de către Federaţia Rusă în Europa.

Potrivit lui Oleg Bodrug cazurile care vizează întoarcerea produselor moldoveneşti  orientate spre export în Rusia sunt, de fapt, nişte avertizări politice din partea rusă. „Vreau să asigur toţi agenţii economici că vom face tot posibilul să supraveghem situaţia”, a spus Oleg Bodrug. Deputatul a adăugat că eventualele probleme economice în acest sens vor fi examinate la Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe. Totodată, vor fi organizate întâlniri cu producătorii şi exportatorii de produse în Federaţia Rusă.

Serviciile ruseşti au rebutat în ultima perioadă mai multe produse moldoveneşti. Recent „Rospotrebnadzor” a blocat un lot de peste 24 de mii de sticle de divin, invocând necorespunderea normelor sanitare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.