Rusia nu mai are dreptul moral de a rămâne în calitate de mediator în problema transnistreană, susţine Ion Manole
Faptul ca Federaţia Rusă nu s-a implicat în nici un fel în apărarea drepturilor ţăranilor din raionul Dubăsari, în schimb demonstrează lipsă de respect faţă de suveranitatea şi independenţa R. Moldova în ceea ce priveşte manipularea opiniei publice internaţionale despre ceea ce ea numeşte “blocada economică a regiunii”, este o nouă probă că Rusia nu mai are dreptul moral de a rămâne în calitate de mediator, a declarat pentru Info-Prim Neo, directorul executiv al organizaţiei non-guvernamentale pentru drepturile omului „Promo-Lex”, Ion Manole.
Totodată sursa citată consideră că trupele ruseşti ar trebui evacuate imediat, deoarece reprezintă un real pericol pentru stabilitatea din regiune.
„Reacţia şi comportamentul recent al Federaţiei Ruse demonstrează odată în plus faptul că Rusia este parte în acest conflict şi nicidecum mediator”, a menţionat Ion Manole.
Cât priveşte barierele pe care le pune Rusia în calea informării corecte a opiniei publice şi intenţiile acesteia de a acorda ajutor financiar regiunii transnistrene, în opinia directorului executiv al „Promo-Lex”, nu este altceva decât o încălcare grosolană a principiilor dreptului internaţional.
„Declaraţiile lui Rogozin privind anexarea regiunii transnistrene la Federaţia Rusă sunt lipsite de logică, deoarece într-o astfel de situaţie Moldova ar putea şi chiar ar avea dreptul de a propune Ceceniei şi/sau Tatarstanului acelaşi lucru”.
Rusia, potrivit lui Manole, trebuie să înţeleagă că Moldova este un stat independent şi nimeni nu are dreptul de a se implica în treburile sale interne. „De asemenea, oficialii de la Moscova ar trebui să-şi amintească că au recunoscut Moldova ca stat integru încă în 1991, care include regiunea sa de est”, a concluzionat Ion Manole.
Oficiali ruşi învinuiesc R. Moldova şi Ucraina de crearea unei „blocade economice a regiunii din stânga Nistrului”. Acestea din urmă resping acuzaţiile, explicând că introducerea noului regim vamal la frontiera moldo-ucraineană are drept scop combaterea contrabandei şi comerţului ilegal, şi nicidecum nu reprezintă o blocadă economică. Eforturile părţii moldovene şi ucrainene privind legalizarea comerţului la hotar sunt susţinute de Uniunea Europeană, OSCE şi SUA.
Noile reguli de trecere a mărfurilor transnistrene la hotarul moldo-ucrainean au fost introduse la 3 martie curent, în baza unui acord semnat, la sfârşitul anului trecut, între premierii Moldovei şi Ucrainei.