Rusia declară persona non grata un angajat al Ambasadei Moldovei la Moscova

Federația Rusă a declarat persona non grata un angajat al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova. Despre aceasta a fost notificat ambasadorul moldovean, Lilian Darii, care a fost convocat la Ministerul rus de Externe. Partea rusă a precizat că măsura este un răspuns la faptul că un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat persona non grata, transmite IPN.

Ambasadorului Lilian Darii i-a fost prezentat „un protest decisiv în legătură cu pașii continui de neprietenie făcuți de Chișinău față de Rusia. Oficialului moldovean i-a fost înmânată nota ministerului rus în care se menționează măsura de răspuns la decizia autorităților de la Chișinău din 19 aprilie, pe care Moscova o consideră nemotivată.

Totodată, partea rusă a comunicat despre faptul că a interzis intrarea în Federația Rusă pentru mai mulți oficiali din Republica Moldova ca răspuns la declarațiile lor antirusești făcute cu regularitate. De asemenea, ca răspuns la faptul că Chișinăul a decis să se alăture sancțiunilor Uniunii Europene împotriva cetățenilor ruși.

Pe 19 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a declarat persona non grata un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost comunicată părții ruse prin convocarea la sediul MAEIE a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov. Potrivit MAEIE, decizia a fost luată „pentru acțiuni incompatibile cu statutul diplomatic, în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice (1961)”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.