Rusia, condamnată de CEDO pentru încălcarea dreptului la viață în regiunea transnistreană

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat Federația Rusă să plătească 53 de mii de euro mamei lui Alexandru Stomatii, un tânăr care a fost încorporat forțat, iar apoi omorât într-o unitate militară din regiunea transnistreană. Într-o hotărâre emisă marți, 18 septembrie, CEDO a constatat că Rusia a încălcat prevederile Convenției Europene pentru Drepturile Omului privind dreptul la viață. În același document, CEDO a hotărât că Republica Moldova nu a încălcat aceleași prevederi ale Convenției, transmite IPN.

Asociația Promo-LEX menționează într-un comunicat de presă că hotărârea CEDO reprezintă încă o confirmare a realităților dure cu care se confruntă tinerii moldoveni înrolați în așa numita „armată transnistreană”. Tinerii care refuză să servească un regim ilegal sunt vânați și persecutați de către administrația regiunii transnistrene, iar autoritățile din Republica Moldova sunt indiferente față de acest fenomen sistemic, care se repetă de peste 25 de ani.

Alexandru Stomatii, contrar voinței sale, a fost încorporat în structurile paramilitare ilegale din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. În anul 2009, tânărul a fost dus la Bender, iar ulterior transferat într-o unitate militară din orașul Râbnița. La solicitarea mamei sale, Alexandru a fost mutat la unitatea militară din orașul Camenca. La 23 mai 2010, tânărul a fost găsit mort, fiind de gardă în timpul serviciului său militar obligatoriu în armata regiunii transnistrene. Examinatorul medico-legal a stabilit că Alexandru a murit din cauza a două gloanțe: unul în regiunea gâtului, iar altul – în regiunea spatelui.

Procurorul militar din regiunea transnistreană a informat-o pe mama lui Alexandru că fiul ei a decedat în urma unor acțiuni imprudente dintre colegii militari, adică moarte din neatenție. Plângerile adresate de femeie autoritățile din Republica Moldova și Federația Rusă s-au soldat eșecului. Autoritățile ruse nu au răspuns la solicitări, iar cele moldovenești au suspendat procedurile pe motiv că nu a fost identificat nimeni care ar putea fi acuzat de omor.

Promo-LEX menționează că, deși Codul Penal al Republicii Moldova incriminează organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea, aplicarea acestor prevederi legale rămâne o provocare pentru autoritățile din Republica Moldova. Mai mult, aceștia își exercită așa numitul serviciu militar în condiții inumane și degradante. Recruții sunt bătuți și umiliți de către superiori. În ultimii zece ani, potrivit unui raport al asociației, au fost identificate mai multe cazuri de deces în „armata transnistreană”. Tinerii care evită înrolarea sunt amendați cu până la 1700 de euro sau primesc până la doi ani de închisoare. În cei peste 25 de ani de independență a Republicii Moldova, nu există nicio sentință de condamnare pentru înrolarea forțată a tinerilor în regiunea transnistreană.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.