RTEC are datorii de circa 12 milioane de lei

La data de 1 august, Regia Transport Electric Chișinău înregistra datorii de circa 12 milioane de lei. Suma este în scădere în comparație cu situația din 1 ianuarie a acestui an, când restanțele se ridicau la peste 28 de milioane de lei. Întreprindea și-a plătit datoriile pentru energia electrică și nu mai are restanțe salariale. Datorii mai rămân față de furnizori și la plata impozitelor. Directorul Regiei, Dorin Ciornâi, a prezentat luni, 6 august, în ședința operativă de la Primărie, Raportul privind activitatea și situația financiară a întreprinderii, transmite IPN.

În ceea ce ține de veniturile RTEC, în primele șapte luni acestea au constituit 113 milioane de lei, în comparație cu 106 milioane lei în aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit șefului RTEC, diminuarea datoriilor și creșterea veniturilor se datorează masărilor de consolidare a disciplinei financiare, inclusiv prin stabilirea unui control intern riguros.

Dorin Ciornâi a menționat că din 2018 RTEC efectuează achizițiile publice prin intermediul platformei M-tender, iar ca urmare s-a reușit diminuarea cheltuielilor întreprinderii. De exemplu, la procurarea abonamentelor de călătorie au fost contractate servicii valoarea căror este mai mică de aproximativ trei ori comparativ cu perioada anterioară. Până în prezent costul pentru tipărirea unui abonament era de trei lei, iar acum a fost contractat un agent economic care prestează acest serviciu cu 90 de bani/abonament. Calitatea produsului nu a fost afectată. Dimpotrivă, au fost aplicate mai multe elemente de protecție contra falsificării.

Referitor la asamblarea troleibuzelor noi, șeful Regiei a comunicat că în luna mai au fost puse în circulație cinci troleibuze cu propulsie autonomă, pe ruta PMAN – orașul Sângera. Până la finele anului curent, urmează să fie asamblate încă 20 de troleibuze, dintre care 15 cu mers autonom, iar cinci de tip clasic. Toate vor fi dotate cu instalații de aer condiționat. Primele cinci unități de acest tip vor fi puse în circulație la începutul lunii septembrie.

Directorul întreprinderii a mai spus că rețeaua electrică este uzată în proporție de 40%. Durata de exploatare a rețelelor electrice este de 17 ani, dar în Chișinău sunt și rețele care datează din anul 1949. Pentru a fi menținute în funcțiune, acestea periodic sunt reparate.

RTEC are în gestiune trei parcuri de troleibuze, iar în total în cadrul întreprinderii activează 2500 de angajați. Cele 361 de troleibuze din dotare circulă pe 24 de rute.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.