RSSM a continuat calea de restabilire a statalităţii Moldovei, PCRM
Decizia adoptată la 2 august 1940 de constituire a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti (RSSM) „a devenit hotărâtoare pentru ţara noastră şi a fost o continuare logică în calea de restabilire a statalităţii Moldovei”, consideră Partidul Comuniştilor (PCRM) făcându-şi publică poziţia printr-o declaraţie a Comitetului Central (CC) al formaţiunii, adoptată la finele săptămânii trecute.
„După sute de ani grei, Moldova şi-a recăpătat numele, atributele statalităţii, propriile organe ale puterii, locul pe harta politică a lumii. Şi în virtutea faptului că Republica a fost proclamată în calitate de unională în cadrul URSS, începînd anume cu data de 2 august 1940 ţara noastră a obţinut toate premisele care în ultimele decenii au pus temeliile politico-economice, în baza cărora astăzi Moldova este un stat independent şi suveran”, se spune în declaraţie.
Potrivit documentului, „anume în aceste decenii Moldova a atins în întreaga sa istorie multiseculară, cel mai înalt nivel de dezvoltare în sfera de producere, cultură, protecţie socială, educaţie, medicină şi nivel de trai. Dintr-o provincie agrară înapoiată, Moldova s-a transformat în republică, care la sfîrşitul anilor 80 a devenit una din cele mai modernizate şi amenajate nu doar în URSS, dar şi în regiune”.
„Cel mai semnificativ este faptul că republica creată la 2 august 1940 a cuprins teritoriul de pe ambele maluri ale Nistrului. Este actuală şi astăzi aspiraţia justă şi logică a poporului multinaţional al Moldovei de a trăi în hotarele unui stat integru. Iar caracterul inseparabil al teritoriului din stînga Nistrului a Moldovei este una din principalele garanţii a existenţei statului moldovenesc independent”, afirmă autorii declaraţiei.
În contextul aniversării, formaţiunea de opoziţie parlamentară aduce critici partidelor politice de la guvernare. „Suntem convinşi că actuala guvernare care îşi manifestă desconsiderarea faţă de prezentul şi viitorul Moldovei, este una temporară, un moment trecător în istoria statului, o încercare de depăşit, căreia poporul nostru îi va face faţă pentru viitorul Republicii Moldova”, se spune în declaraţia CC al PCRM.
Potrivit majorităţii istoricilor, constituirea RSSM este o consecinţă a Pactului Ribbentrop-Molotov, cunoscut şi ca Pactul Stalin-Hitler, semnat la 23 august 1939, al cărui protocol secret prevedea anexarea la URSS a estului României, precum şi a estului Poloniei şi a Ţărilor Baltice. La 28 iunie 1940, Armata Roşie a trecut Nistrul, ocupând Basarabia, Nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa. Drept urmare, la 2 august 1940, şase judeţe din teritoriul Basarabiei - Bălţi, Tighina, Chişinău, Cahul, Orhei şi Soroca şi alte şase raioane din cele 13 din componenţa Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti - Tiraspol, Grigoriopol, Dubăsari, Camenca, Râbniţa şi Slobozia, au fost unite în cadrul noii republici unionale - RSSM. În acelaşi timp, teritoriile româneşti ale Nordului Bucovinei, Ţinutului Herţa, Nordului şi Sudului Basarabiei, în baza aceluiaşi scenariu, au fost incluse în componenţa Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene (RSSU).