Pe cât de atrăgătoare la formă şi culoare, pe atât de neplăcute la gust. Tot mai mulţi cumpărători se plâng pe calitatea proastă a roşiilor de pe piaţă. Contactat de IPN, Tudor Darie, producător de tomate din Drochia, spune că roşiile care au pulpa tare, fibroasă şi uneori cu cep lemnos sunt rezultatul utilizării neechilibrate a stimulatorilor de creştere şi preparatelor chimice pentru coacere.
„Unii producători cresc tomatele pe strat sintetic, în firul de răsad stă înfipt un ac prin care vine apă cu îngrăşăminte minerale, iar ca rezultat creşte o plantă mare şi frumoasă. Tehnologiile avansate folosite stimulează agenţii economici să comercializeze anume aceste produse pentru că fac preţul de cost cel mai mic şi producătorii se aleg cu profitul cel mai mare”, spune Tudor Darie.
Potrivit producătorului, „cumpărătorii mănâncă cu ochii, nu pun pe limbă”, iar roşiile crescute cu îngrăşăminte au un aspect comercial foarte atrăgător.
Tudor Darie recomandă să nu consumăm roşiile crescute intensiv, care au o nuanţă de roşu aprins şi aproape nu au seminţe. Tomatele naturale nu sunt omogene, iar seminţele lor sunt tari şi bine formate.