Republica Moldova este la o răscruce. În cei 27 de ani de independență, Republica Moldova a pierdut continuu avântul spre o democrație, spre Uniunea Europeană și spre calea dezvoltării durabile. Opinia a fost exprimată de către expertul IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi, fiind solicitat de IPN să puncteze cele mai relevante evenimente sau acțiuni care au consolidat sau, dimpotrivă, au prejudiciat valorile democrației, independenței și statului de drept, de la precedenta aniversare a independenței Republicii Moldova.
Rosian Vasiloi spune că el și familia sa nu se simt în siguranță, acea siguranță pe care ar trebui să o ofere instituțiile statului. Expertul constată cu îngrijorare un grad avansat de uzurpare a puterii în stat, o justiție selectivă, nerespectarea dreptului la libera exprimare, lucru care se manifestă prin persecutări, denigrări, manipulări ale opiniei publice organizate de către instituții de stat și forțe politico-oligarhice și încercări de a reduce la tăcere.
Cu toate acestea, este optimist și are speranța că lucrurile se vor schimba. De aceea nu a ales să plece din țară, dar să se implice în acțiuni civice pentru a schimba și stopa derapajele pe care le admite guvernarea. „Vom rezista, avem multă determinare pentru a merge până la capăt”, spune Rosian Vasiloi.
Expertul crede că noi suntem cei care trebuie să ne eliberăm de „scheletele” din Parlament, Guvern, Președinție, să aducem oameni noi în viața politică din Republica Moldova şi să aprobăm legea lustrației. „Nu știu dacă vom putea să facem acest lucru atât de repede, după situația în care se află Republica Moldova în acești 27 de ani. Dar un lucru este extrem de important să îl facem – să ne găsim identitatea. Să scoatem sârma ghimpată din mințile noastre, să ne întoarcem libertatea. Fiți dispuși la sacrificii pentru ca Moldova să progreseze! Eu asta fac zi de zi!”, menționează expertul.
Rosian Vasiloi mai spune că niciodată nu a crezut că familia sa va fi afectată de valul fără de precedent de plecare a cetățenilor peste hotare. Nu a fost să fie. După absolvirea universității, fiica mai mare a emigrat. A făcut-o pentru că nu a văzut o perspectivă în Republica Moldova, pentru că acolo unde este se simte în siguranță, liberă și cu drepturi, ceea ce Republica Moldova nu i-a oferit.
Pe aceeași temă:
Ion Manole: Moldova a înregistrat un regres privind respectarea principiilor democratice
Ion Tăbârţă: Cel de-al 27-lea an de independență nu poate fi trecut la capitolul reușit
Corneliu Ciurea: În Moldova se dă o luptă pentru legitimarea sau delegitimarea guvernării
Oazu Nantoi: Țara în care sunt votați „dodonii” este condamnată
Alexei Tulbure: Guvernarea a trecut peste toate liniile roșii în subminarea democrației
Octavian Ţâcu: Statalitatea și independența sunt subminate timp de aproape trei decenii
Roman Mihăeș: Statul Republica Moldova este implicat într-un amplu proces de modernizare
Anatol Țăranu: Cel de-al 27-lea an de independență a consolidat caracterul falit al țării